Zoeken
 
 

Veel kmo's al in financiële nood voor begin coronacrisis


Brussel, 15 april 2020
Vele Belgische kleine en middelgrote ondernemingen kampten al voor het uitbreken van de coronacrisis met penibele financiële omstandigheden. Voor één op de vijf ondernemingen staat het water nu echt aan de lippen.
Dat blijkt uit een onderzoek van Belfius Research. Eén op de vijf bedrijven kampte al met een gebrek aan voldoende liquiditeit. Hun beschikbare cash en korte termijnvorderingen volstaan dus niet om hun korte termijnverplichtingen na te komen.

Op middellange termijn zouden zelfs 30,8 procent van deze bedrijven kunnen verdwijnen omdat ze over te weinig kapitaal beschikken. Ze hebben met andere woorden te weinig eigen vermogen of te veel schulden. De economische schok van de coronacrisis overleven wordt voor deze bedrijven dus uiterst moeilijk. Niet minder dan 14,6 procent van de Belgische kmo's heeft zowel problemen met liquididiteit als met solvabiliteit. Deze laatste zijn vooral actief in de detail- en groothandel, in de horeca, auto-herstellingen, de bouw en transport. Het zijn precies die sectoren die nu net zo hard geraakt worden door de lockdown.

Het is zeer waarschijnlijk dat de bedrijven, die al fragiel waren voor het coronavirus, door de mazen van het net gaan glippen van alle beschermingsmaatregelen die overheden en banken nu in het leven hebben geroepen. De robuustere kmo's riskeren dan weer in een weinig te benijden financiële situatie terecht te komen als de lockdown langer aanhoudt en de noodmaatregelen ontoereikend blijken te zijn. Het risico is dus niet onbestaande dat een aantal Belgische bedrijven, verzwakt door de coronastrijd, binnen afzienbare tijd aantrekkelijke koopjes worden voor buitenlandse spelers.

Het onderzoek

Voor het onderzoek onderzocht Belfius een staal van 19 000 typisch Belgische bedrijven. Ze hebben een reële economische activiteit - hun voornaamste doel is dus niet om participaties aan te houden in andere bedrijven. Hun balanstotaal bedraagt maximum 43 miljoen euro en er werken minstens 2 werknemers.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren