Zoeken
 
 

Werkgelegenheid technologische industrie groeit door


24 april 2024
De eerste ramingen van de werkgelegenheid in het vierde kwartaal van 2023 zijn onlangs gepubliceerd. Daaruit blijkt dat de werkgelegenheid in de technologische industrie is gegroeid. De toenemende loonhandicap en een slecht functionerende arbeidsmarkt remden de werkgelegenheidscreatie af. Dit effect werd nog versterkt door de aanhoudende conjunctuurverslechtering.

Op basis van de 'snelle statistieken' ( de eerste publicatie van de RSZ over de werkgelegenheid op 31 december 2023) raamt Agoria de werkgelegenheid in de technologische industrie eind vorig jaar op 329.670 banen. Dat zijn er duizend meer dan in het vierde kwartaal van 2022.

 

Daarmee is het aantal werknemers in de technologische industrie voor het derde jaar op rij - en voor het zesde van de voorbije zeven jaren - gestegen. Zo'n hoog peil is niet meer bereikt sinds het eerste kwartaal van 2009. De sectoren hebben de daling in de periode 2009-2015 geleidelijk weten te compenseren.

 

Dit zou een mooi resultaat zijn, mochten er niet twee valse noten op te merken zijn. Enerzijds is de dynamiek van de ontwikkeling van de werkgelegenheid in 2023 op kwartaalbasis verslechterd. Anderzijds is de voorsprong ten aanzien van de landelijke doelstelling om tussen 2021 en 2030 veertigduizend banen te creëren afgekalfd.

 

Werkgelegenheidsdynamiek is afgelopen jaar ingezakt

Gekeken naar het verloop van de werkgelegenheid op kwartaalbasis, is te zien dat de werkgelegenheid na een piek in het eerste kwartaal niet meer is gestegen. In het tweede en het vierde kwartaal werd zelfs een achteruitgang opgetekend. Het lijkt erop dat de dynamiek die begin 2015 werd ingezet en die na de coronacrisis werd hervat, nu duurzaam is onderbroken. In die context zou een stabilisatie van het personeelsbestand in de technologische industrie in 2024 dan ook een goed resultaat zijn.

 

De trendommekeer was het grootst in de verwerkende sectoren. In die sectoren zijn namelijk ruim tweeduizend banen verloren gegaan tussen het eerste en het vierde kwartaal van 2023. De neerwaartse tendens is echter niet algemeen. De automobiel & overige transportmiddelen (- 1.140) en de machinebouw (- 600) kregen het het hardst te verduren. In de sectoren metaalproducten (+ 500) en elektro (+ 275) nam de werkgelegenheid dan weer toe.

 

De grafiek hierna laat zien dat de daling optreedt toen de werkgelegenheid in deze sectoren zich bijna weer op het peil vóór covid bevond. In combinatie met de toenemende loonhandicap en het tekort aan gekwalificeerd personeel maakte deze conjunctuurterugval een einde aan de opwaartse tendens in 2021 en 2022.

 

werkgelegenheid 

Foto: Agoria 

 

'De stijging van de werkgelegenheid in de technologische industrie in 2023 is ontoereikend om onze duurzaamheidsdoelstelling te halen. Wanneer we de blik richten op de toekomst in plaats van het verleden, moeten we de ontwikkeling van de werkgelegenheid beoordelen in het licht van de doelstelling van Agoria om tegen 2030 een werkgelegenheidsgraad in België van tachtig procent te helpen bereiken. Met het oog daarop moeten er in onze sectoren ieder jaar vierduizend banen bij komen. Het resultaat in 2023 is dan ook onvoldoende. We liggen nog steeds voor op onze doelstelling, maar de voorsprong die we in 2021 en 2022 hadden is aanzienlijk geslonken, van ca. 8.300 tot 5.300 nieuwe banen. Dit is nog altijd positief, maar in 2024 wordt een verdere achteruitgang verwacht t.a.v. deze doelstelling,' aldus Agoria.

 

Conclusie

In het vierde kwartaal van 2023 bereikte de werkgelegenheid in de technologische industrie 329.670 eenheden, oftewel een stijging met duizend eenheden ten opzichte van eind 2022 en een piek sinds het eerste kwartaal van 2009.

 

'Er is echter niet zo veel reden tot vreugde.Het profiel van het verloop, dat sinds 2015 positief is, is sinds het tweede kwartaal van vorig jaar namelijk sterk afgevlakt. Zonder nieuwe impuls in 2024 zal het niet mogelijk zijn om devierduizend banen te scheppen die nodig zijn om onze duurzaamheidsdoelstelling te halen', besluit Agoria. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren