Zoeken
 
 

Vlaams-Brabantse bedrijven zoeken personeel buiten België


België, 28 februari 2024
De druk op de arbeidsmarkt blijft groot. Volgens Voka sourcen Vlaams-Brabants bedrijven noodgedwongen in Nederland en Frankrijk, maar zouden er meer mogelijkheden liggen buiten Europa. De werkgeversorganisatie pleit voor een vereenvoudiging van de procedure om migranten in te zetten.

Uit een recente studie van SD Worx bij 711 kmo-bedrijfsleiders blijkt dat 51,7 procent van de Vlaams-Brabantse ondernemingen onvoldoende instroom krijgt van gekwalificeerde kandidaten voor vacatures. Om toch voldoende arbeidskrachten te vinden, nam twaalf procent van de Vlaams-Brabantse werkgevers al buitenlandse werkkrachten aan. Vooral werknemers met de Franse of Nederlandse nationaliteit vinden hun weg naar de Vlaams-Brabantse arbeidsmarkt.

 

TMS Tienen  

‘Tot nu toe konden we onze openstaande vacatures invullen door medewerkers binnen Europa aan te trekken, maar nu volstaat dit niet meer. We moeten buiten Europa zoeken, maar de procedure om buitenlandse werknemers aan te trekken duurt te lang, gemiddeld vier maanden. Dat moet sneller', vertelt Walter Kestens, CEO TMS. Het bedrijf uit Tienen dat gespecialiseerd is industrieel onderhoudt, heeft 75 vacatures openstaan.

 

Meer administratie is volgens de studie van SD Worx bij 1 op de 4 werkgevers een belangrijke tot zeer belangrijke hindernis om mensen aan te werven. Bij 1 op de 3 zijn het de complexe regelgeving en verschillende wetten. Ook taal en cultuur is bij bijna de helft van de bedrijven een zeer belangrijke hindernis. 


Vereenvoudiging procedure

Voka pleit er daarom voor om de Single Permit-procedure te versnellen. ‘De volledige doorlooptijd is te lang, zeker als je vergelijkt met het buitenland, waar je om drie weken tijd al een permit kan krijgen. Ook de lijst van knelpuntberoepen voor economische migratie moet uitgebreid worden', aldus Kris Claes, gedelegeerd bestuurder Voka-KvK Vlaams-Brabant. 

Uit de driemaandelijkse tewerkstellingsprognose van SD Worx blijkt verder: als Vlaams-Brabantse ondernemers geen werkkrachten uit het buitenland kunnen aantrekken, gaat 32,4 procent mensen met minder ervaring aanwerven en bijscholen, 21,7 procent gaat onderaannemers inschakelen, 22,6 procent gaat minder werk aanvaarden, negentien procent gaat freelancers inschakelen, 21,4 procent gaat de productiviteit verhogen, 25,9 procent gaat interimkrachten inschakelen en 30,5 procent gaat mensen intern doorschuiven en opleiden.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren