Zoeken
 
 

POM biedt kansen voor Limburgse kmo's bij prestigeproject Einsteintelescoop


17 april 2024
POM Limburg lanceert een nieuw initiatief dat Limburgse kmo’s dichter bij de Einsteintelescoop brengt. De telescoop is niet alleen van grote betekenis voor de wetenschap, het prestigeproject is ook een drijver van technologische vooruitgang bij hightechbedrijven.

POM Limburg zoekt Limburgse kmo's die een technologische uitdaging van de Einsteintelescoop willen aanpakken. Ze maken aanspraak op een financiële duw in de rug, die er komt dankzij de steun van het Limburgs provinciebestuur.

 

Europa investeert in de Einsteintelescoop, een ondergronds observatorium dat zwaartekrachtgolven zal detecteren om dieper in de ruimte te kijken dan ooit tevoren. Het moet meer inzicht bieden in de oorsprong van het heelal, zwarte gaten en sterren. 'De Einsteintelescoop kan de braindrain uit Limburg ombuigen', zegt gedeputeerde voor Economie en voorzitter van POM Limburg Tom Vandeput. 'Het kan bedrijven uit hoogtechnologische sectoren die typisch veel toegevoegde waarde creëren, naar Limburg aantrekken. Maar het kan vooral de grijze Limburgse hersenmassa hier houden.' Naast het drielandenpunt in de Maas-Rijnregio is ook Sardinië kandidaat. In 2026 wordt de knoop doorgehakt, de effectieve opstart is pas voorzien in 2035.

 

Technologische uitdagingen

De komst van de Einsteintelescoop kan naar schatting honderden miljoenen aan contracten opleveren voor lokale bedrijven. Hoewel de beslissing pas in 2026 valt, grepen al enkele Limburgse kmo's hun kans om deel uit te maken van het project. Zo werken Aperam en Werkhuizen Hengelhoef uit Genk vandaag al samen met de Duitse kmo FEF om het vacuümbuizensysteem van 120 km lang op een efficiëntere manier te produceren. Daarbij verhogen de partners de kwaliteit van het lassen om zo het risico op lekken te verkleinen. Om de technologische uitdagingen van het observatorium aan te pakken wil POM Limburg vandaag nog meer bedrijven klaarstomen voor de komst van de telescoop.

 

Innovatieboost

POM Limburg koppelt, met de steun van het Limburgs provinciebestuur, een fonds van zo'n 200.000 euro aan die ambitie. POM fungeert als coördinator. Tom Vandeput: 'De wetenschappelijke waarde van de Einsteintelscoop valt niet te ontkennen. Maar daarnaast is zo'n prestigeproject ook een drijver van technologische vooruitgang voor hightechbedrijven. Door samenwerkingen over de provinciegrenzen heen tussen Limburgse, Belgische, Nederlandse en Duitse bedrijven te stimuleren versterken we de kandidatuur van de Euregio. Zo geeft de Einsteintelescoop nu al een innovatieboost aan onze economie.'

 

Meer specifiek ondersteunt het fonds kmo's die nieuwe of verbeterde producten, processen of diensten ontwikkelen met een positieve impact op de Limburgse en Vlaamse economie. POM Limburg mikt daarbij op innovaties die zowel aan de eisen van de Einsteintelescoop voldoen als de nood van de sector tegemoetkomen. Die ontwikkelingen realiseren ze in één van de volgende domeinen: cryogenica, vacuüm, precisiemechatronica, sensoren, optica, spiegelcoatings, lasers, controle-algoritmes, tunneltechnologie, geofysische modellen, simulatie en watertechnologie.

 

Kmo's kunnen hun project indienen tot en met donderdag 16 mei 2024.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren