Zoeken
 
 

Bouwunie ziet licht aan het einde van de tunnel, maar ondernemersvertrouwen blijft laag


Vlaanderen, 23 april 2024
De orderboeken van Vlaamse aannemers zijn sinds lange tijd weer beter gevuld, blijkt uit de driemaandelijkse Bouwbarometer van Bouwunie. De sectororganisatie ziet hierin positieve signalen, maar benadrukt dat het vertrouwen nog op een historisch laag pitje ligt.

De orderboeken van de Vlaamse bouwbedrijven zijn opvallend beter en verder in de tijd gevuld. Zo heeft 28 procent van de bouwbedrijven voor meer dan zes maanden werk, waarvan negen procent voor meer dan negen maanden. Ruim een derde verzekerde zich van werk de komende drie tot zes maanden. Bijna vier op tien voor minder dan drie maanden.

 

Dat is een groot verschil met het laatste kwartaal van 2023. Toen zag slechts vijftien procent van de bouwbedrijven hun orderboekjes gevuld voor meer dan zes maanden, waarvan vijf procent voor meer dan negen maanden. 32 procent had werk voor de komende drie tot zes maanden en 43 procent voor minder dan drie maanden.

 

Ergste achter de rug? 

'De orderboekjes van onze aannemers zijn voor het eerst sinds lang weer beter en langer gevuld. Absoluut een lichtpuntje dat ons voorzichtig doet denken dat het ergste in onze sector stilaan achter de rug is', reageert Bouwunie -topman Jean-Pierre Waeytens.

Hij nuanceert dat het vertrouwen van de Vlaamse bouwbedrijven in de conjunctuur nog steeds niet herstelt is. Uit de Bouwbarometer blijkt dat het ondernemersvertrouwen op een laag pitje brandt. Ook in het eerste kwartaal van 2024 scoort de bouwbarometer ondermaats met 96,7. Dat is nagenoeg even laag als in het vorige kwartaal (96,8) en nog altijd ver verwijderd van de gezond geachte grens van 100,0 waar economisch positieve en negatieve evoluties elkaar in evenwicht houden.

 

Steun nodig om bouw te stimuleren

Bouwunie benadrukt dat de bouwsector nog elke vorm van steun kan gebruiken. 'Zo moeten bestaande bouwgerelateerde steunmaatregelen voor particulieren in geen geval verdwijnen.' Zelf stelt Bouwunie een bijkomend belastingvoordeel voor (ver)bouwers voor, namelijk vijftien procent van alle bouwuitgaven en -investeringen aftrekbaar te maken van het belastbaar inkomen. Voorts blijft Bouwunie aandringen op een verlaagd btw-tarief voor sloop en heropbouw zonder beperkingen.

De winstgevendheid blijft hét grote zorgenkind van de Vlaamse bouwbedrijven. Ook nu zegt 1 op 3 dat de winstgevendheid van het bedrijf de jongste drie maanden is afgenomen tegenover 1 op 10 die zijn rentabiliteit heeft zien toenemen. En een even laag aantal voorziet een echte verbetering voor de eerstvolgende maanden terwijl 1 op 3 een achteruitgang verwacht. Dat is wel beter dan in het vorige kwartaal toen 4 op 10 van een daling spraken.

 

Minder personeel

In het eerste kwartaal van 2024 zijn er opnieuw meer bouwbedrijven die met minder mensen werken (17 procent) dan dat er extra mensen hebben aangeworven (11 procent). In de eerstvolgende weken willen of moet negentien procent van de ondervraagde bouwbedrijven afslanken en zal vijftien procent extra mensen aanwerven.

Onrust over economische situatie

De ‘tevredenheid met de economische situatie' ligt historisch laag en neemt zelfs nog af. 61 procent van de bouwondernemers is ontevreden met het huidige klimaat. Dat is nog meer dan de 57 procent van het vierde kwartaal van vorig jaar. 'Nog uitzonderlijker is dat 33 procent ontevreden is over de algemene toestand van het eigen bedrijf. Dat is abnormaal veel, en nog meer dan de 29 procent van het vorige kwartaal', klinkt het bij Bouwunie.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren