Zoeken
 
 

Eerste tekenen van groei voor wereldwijde staalvraag


17 april 2024
Worldsteel verwacht een groei van de wereldwijde staalvraag van 1,7 procent voor dit jaar en naar verwachting een groei van 1,2 procent in 2025. Dat blijkt uit haar Short Range Outlook.

Dr. Martin Theuringer, voorzitter van het Worlfsteel Economics Comittee zegt over de Outlook: 'Na twee jaar van negatieve groei en ernstige marktvolatiliteit sinds de coronacrisis in 2020, zien we eindelijk tekenen van een herstel in de wereldwijde staalvraag voor de komende jaren.'

 

Ondanks verschillende grote uitdagingen blijft de wereldeconomie veerkrachtig. Deze uitdagingen omvatten onder meer de nasleep van de pandemie en de Russische invasie van Oekraïne, hoge inflatie, stijgende kosten en een afnemende koopkracht van huishoudens, toenemende geopolitieke onzekerheden en krachtige monetaire verstrakking. Terwijl het einde van deze periode van monetaire verstrakking nadert, ziet Worldsteel dat strengere kredietvoorwaarden en hogere kosten leidden tot een sterke vertraging in de bouwactiviteit in de meeste grote markten, en de mondiale productiesector belemmerden. Hoewel het lijkt alsof de wereldeconomie een zachte landing zal maken na deze periode van monetaire verstrakking, verwacht Worldsteel dat de groei van de mondiale staalvraag zwak blijft en de marktvolatiliteit hoog blijft, als gevolg van de vertraagde impact van monetaire verstrakking, hoge kosten en geopolitieke onzekerheden. 

 

China & India

Een opmerkelijk aspect van de prognose is de stabiliteit van de staalvraag in China voor 2024, die naar verwachting op het niveau van 2023 zal blijven. Dit wordt toegeschreven aan een afname van investeringen in vastgoed, gecompenseerd door groei in de infrastructuur- en productiesectoren. Echter, de vooruitzichten voor 2025 wijzen op een mogelijke neergang van één procent in de Chinese staalvraag, wat suggereert dat China mogelijk zijn piek in de vraag naar staal heeft bereikt.

 

 

In schril contrast met China is India uitgegroeid tot een van de sterkste aanjagers van de wereldwijde staalvraaggroei sinds 2021. De voorspellingen suggereren dat deze trend zal voortduren, met een indrukwekkende groei van acht procent in zowel 2024 als 2025. Deze groei wordt aangewakkerd door investeringen in infrastructuur en een algehele expansie van de staalverbruikende sectoren.

 

Opkomende landen

Na een aanzienlijke vertraging in 2022-2023 wordt voor andere opkomende delen van de wereld, zoals het Midden-Oosten en Noord-Afrika (MENA) en de ASEAN-regio, een versnelling van de groei van hun staalvraag verwacht in de komende jaren. Echter, toenemende moeilijkheden, zoals politieke instabiliteit en een afnemende concurrentiepositie, kunnen een neerwaartse druk uitoefenen op de groei van de staalvraag in de ASEAN-regio.

 

Ontwikkelde landen

In tegenstelling tot de opkomende economieën, staan de ontwikkelde landen voor verschillende uitdagingen. Met name de Europese Unie (EU) en het Verenigd Koninkrijk (VK) worden geconfronteerd met geopolitieke verschuivingen, hoge inflatie, monetaire verstrakking en terugtrekking van fiscale steun. Ondanks deze uitdagingen wordt verwacht dat de EU in 2025 eindelijk een betekenisvol herstel zal tonen, met een groei van 5,3 procent in de staalvraag.

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren