Zoeken
 
 

Imec-medewerkers schrijven boek over de alomvertegenwoordigde chips


Leuven, 24 april 2024
Auteur:
Jerom Rozendaal
Van je smartphone tot je auto, van ChatGPT tot medische implantaten en verdere ontwikkeling van artificiele intelligentie: de hele wereld draait op microchips. Jan Rabaey en Pieter Van Nuffel, beide verbonden aan Imec, schreven in hun boek Chips over de revolutie die de computerchip tot stand bracht en nog steeds brengt.

'De microchip hoort in hetzelfde rijtje thuis als het wiel en de stoommachine', schets Pieter Van Nuffel, pers- en wetenschapsvoorlichter bij chiptechnologie-onderzoekscentrum imec uit Leuven, het belang van de computerchip.

 

Hij schreef samen met Jan Rabaey, professor-emeritus aan UC Berkeley en tevens verbonden aan Imec, het boek Chips.


Belang voor maakbedrijven

In het boek beschrijven de auteurs de geschiedenis en alomvertegenwoordigde en revolutionaire rol die chips spelen in onze samenleving. Het belang ervan kwam onder andere aan het licht tijdens de coronacrisis toen problemen in de supply chain leidden tot tekorten en West-Europese maakbedrijven hun productie in sommige gevallen moesten stopzetten.

 

In de jaren 1950 vulde een computer een volledige zaal. Vandaag kunnen we razendsnel informatie verwerken via onze telefoon of horloge, en zit een veelvoud van die rekenkracht in steeds kleinere apparaten. 'Dat komt door de verbluffende vooruitgang in chiptechnologie. Van je smartphone tot je auto, van ChatGPT tot medische implantaten: de hele wereld draait op microchips', klinkt het bij de uitgever Lanoo.


Bepalend voor geopolitiek

De schrijvers gaan ook in op het strategische belang van chips, de rol die het speelt op het politieke wereldtoneel. Voor voorbeelden hoeven we niet ver weg te kijken. Zo verbood de Nederlandse overheid, onder druk van Amerika, de export van geavanceerde machines van ASML naar China. Zowel Amerika en Europa werken sinds enkele jaren aan strategische onafhankelijkheid op het gebied van chips.

 

Het boek biedt de lezer ook een inzichtelijke kijk in het complexe en sterk vervlochten ecosysteem van de chipindustrie. Ook hiervoor hoeft de lezer niet ver van huis te kijken. Zowel Imec als ASML in Nederland spelen een cruciale rol in ontwikkeling van chiptechnologie en bieden werk aan talloze maakbedrijven.

 

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren