Zoeken
 
 

Een derde van zelfstandigen ontevreden over werk-privébalans


Brussel, 31 januari 2017
Een derde van de zelfstandigen in ons land is ontevreden met hun werk-privé balans. De vele werkuren zijn het grootste pijnpunt, maar ook het aantal jaren activiteit en het aantal werknemers zijn bepalend. Dat blijkt uit onderzoek van Acerta.

Acerta deed een enquête bij meer dan 2000 zelfstandigen om te schetsen of het zelfstandigenleven goed te combineren valt met privé-activiteiten. Directeur Els Schellens van Acerta: ‘31% is niet gelukkig met wat ze kunnen doen voor hun gezin of voor hun persoonlijke ontwikkeling. 20% geeft aan ontevreden te zijn over realisaties op vlak van werk.'

 

Bergaf vanaf 2e jaar

De zelfstandigen vertonen een groot enthousiasme gedurende het eerste jaar van hun activiteit, maar vanaf het tweede jaar gaat het bergaf. Schellens. ‘We zien een dieptepunt wanneer zelfstandigen tussen 6 en 10 jaar actief zijn, dan is maar liefst 46% ontevreden over zijn werk-privébalans.'

 

Stress door werknemers

Zeer ingrijpend is het nemen van werknemers. 35% van de zelfstandigen die alleen werken, geeft aan dat het beter kan. Maar als zelfstandigen gaan aanwerven, stijgen stress en ontevredenheid zienderogen. 46% van de mensen met 1 of 2 krachten in dienst voelt een vorm van onbehagen. 48% van de zelfstandigen met 3 tot 5 werknemers is ontevreden met zijn situatie. ‘Bij meer dan zes medewerkers zien we dat de levenskwaliteit van de zelfstandigen terug beter wordt. Hoe meer werknemers, hoe meer er gedelegeerd wordt, en hoe groter de kans dat er een hr-medewerker aangeworven wordt die de ondernemer kan bijstaan', aldus Schellens.

 

Positieve invloed vorig statuut

Wie eerder al ervaring opdeed onder een ander statuut is doorgaans ook meer tevreden over de werk-privé balans. Zelfstandigen met reeds twintig of meer dienstjaren op de teller als ambtenaar of werknemer zijn opvallend meer tevreden over hun werk-privé balans dan collega's met minder of geen voorgaande ervaring.

 

Meer starters

Het aantal startende zelfstandigen zit overigens in de lift: in 2015 begonnen 82.571 Belgen hun eigen zaak.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren