Zoeken
 
 

Verwoest monument weer in Syrië dankzij 3D-print (filmpje)


26 april 2016
Een belangengroep voor het behoud van cultureel erfgoed heeft een 2.000 jaar oud Syrisch monument 3D-geprint. Het gaat om de Arch of Triumph uit de Syrische stad Palmyra. Dat meldt de BBC. Het project is opgezet door het Digital Institute of Archaeology, een organisatie die het gebruik van digitale middelen, waaronder 3D-printen binnen de archeologie wil stimuleren.

De originele triomfboog werd in oktober 2015 opgeblazen door Islamitische Staat. De replica is een derde kleiner dan het origineel en staat momenteel op het Trafalgar Square in Londen. Volgens de BBC is het de bedoeling dat de boog over enkele dagen al begint aan een wereldreis, om in verschillende grote steden tentoongesteld te worden. Uiteindelijk moet hij naast het origineel in Palmyra terecht komen.

 

Debat aanzwengelen

Het kunstwerk kostte 200.000 Britse pond (ongeveer 250.000 euro). Het marmer werd gedoneerd door Egypte. Met de replica wil het Digital Institute of Archaeology een statement maken tegen wat het noemt een ‘voortdurende bedreiging tegen geschiedenis en erfgoed'. Hiermee doelt het specifiek op de verwoestingen die IS in Palmyra heeft aangebracht, hoewel de stad nog grotendeels overeind staat. Met het project willen de initiatiefnemers het debat over het belang van het behoud van dit erfgoed aanzwengelen.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren