Zoeken
 
 

West-Vlaams maakbedrijf van drie naar driehonderd klanten sinds en door corona


Maldegem, 4 april 2024
Auteur:
Jerom Rozendaal
Nadat de orders bij Weld Comp door corona opdroogden, richtte zaakvoerder Glenn Valcke het lasersnijbedrijf Laser Comp op. Zijn klantenkring steeg hierdoor van drie tot vier naar bijna driehonderd op enkele jaren tijd.

Weld Comp uit Maldegem had zijn handen vol aan de eventindustrie en leverde metalen voorwerpen, zoals tafels, stoelen en podia, aan grote evenementen als de Ronde van Vlaanderen en Tomorrowland. Om het werk bij te houden, kocht Glenn Valcke een Trulaser Tube 7000 van Trumpf, een buizenlaser ter waarde van 1,4 miljoen euro. 'Hij werd begin februari 2020 geleverd. Helaas brak eind februari de coronacrisis uit', vertelt Glenn Valcke, directeur-eigenaar van Weld Comp.

 
Op zoek naar werk voor de nieuwe buizenlaser 

De jonge ondernemer zat met de handen in het haar. Terwijl de orders van de een op de andere dag opdroogden, bleef de aflossing van de buizenlaser doorgaan. Na een half jaar afgewacht te hebben, nam de West-Vlaming het heft in eigen handen. ‘Wij hebben toen besloten lasersnijwerk voor derden te gaan doen', vertelt hij terugkijkend op een periode die hij ‘meer dan stressvol' noemt.

 

De koerswijziging bleek goed uit te pakken. Op vier jaar tijd bouwde Valcke, die Laser Comp oprichtte voor het snijwerk, een imposante klantenkring op. 'We zijn van twee of drie klanten naar 250 klanten gegaan', vertelt Glenn, die in het bedrijf geassisteerd wordt door zijn vader Paul.

 

Vader en zoon 

Vader en zoon mikken op de kleine metaalbedrijven, maar hebben net zo goed grote klanten in het bestand. Sommige klanten die geen eigen tekenprogramma hebben, komen met een schets op papier bij het bedrijf, waarna Valcke er een tekening van maakt en ingeeft in de lasercomputer. ‘Maatwerk voor de klant, korte lijnen en snelle levertijden zijn onze kracht', vertelt de ondernemer op de tweede dag van de D2M beurs in Kortrijk Expo vorige week. 's Ochtend heeft hij onderweg naar de beurs nog een onderdeel afgeleverd bij een klant die de dag ervoor een bestelling plaatste.

 

Mogelijk uitbreiding bij aantrekken vraag uit eventsector

Door zich te richten op enkelstuks en kleine series zoals trappen, leuningen, stalen deuren, poorten en machine frames als ook het tekenwerk erbij te doen, heeft Valcke een nieuwe kostwinning gevonden. De vraag vanuit de eventsector is nog steeds zeer klein. ‘Mocht dat op termijn weer aantrekken, dan moeten we misschien in personeelsbestand uitbreiden', vertelt Valcke, die voorheen veel met ingehuurde lassers werkte.

 

Drempel verlagen voor laserwerk 

Met zijn bedrijf wil de ondernemer volgens eigen zeggen de drempel voor buis- en profiellasersnijden verlagen voor metaalbedrijven. ‘We willen ook verder diversifiëren door het snijden van UPN , IPE en L-profielen, ideaal voor zwaardere constructie'

 

Als kmo-bedrijf ziet hij ook de gevolgen van reshoring, waarbij productie uit verre landen teruggehaald wordt naar België. ‘Wij hebben een klant die actief is in broodmachines voor industriële bakkerijen. Vroeger lieten ze veel in China doen, maar deze productie hebben ze allemaal naar hier gehaald. Op deze manier kunnen ze snellere levertijden bieden. Een andere klant heeft zijn Poolse productie naar hier gehaald.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren