Zoeken
 
 

Nyrstar zet twee mijnen in de etalage


Balen, 30 april 2014
Voor een keer valt er in de trading update van Nyrstar geen lijk uit de kast. Het zinkbedrijf bevestigt zijn jaardoelstellingen voor productievolumes in zijn zinkmijnen. Twee van die mijnen zet Nyrstar na een strategische denkoefening in de etalage, dat meldt De Tijd.

Nyrstar haalde tijdens het eerste kwartaal 73.000 ton zinkerts uit zijn mijnen in onder andere Canada, Peru en Mexico. Dat is 6 procent meer dan in het vorige kwartaal. 'We zitten op koers om de doelstellingen voor 2014 te halen', klinkt het in een persbericht. Die doelstellingen slaan onder andere ook op de ontginning van lood, goud, zilver en koper die met het zink mee naar boven komen.

 

Ook over de fabrieken die zinkertsen verwerken tot puur zink, is Nyrstar eerder positief. De productie van zinkmetaal daalde in het eerste kwartaal wel met 2 procent tot 280.000 ton. Maar de prijs per ton die Nyrstar ontvangt voor het verwerken van de ertsen - de zogeheten verwerkingslonen - ligt aanzienlijk hoger dan vorig jaar. Nyrstar waarschuwt wel dat de dure euro en de lage prijzen voor edele metalen de opbrengsten in het eerste kwartaal negatief zullen beïnvloeden.

 

Port Pirie

De beslissing over de herontwikkeling van Port Pirie, de site in Zuid-Australië, is nakend. Nyrstar wil de site omvormen tot een fabriek waar tal van edele metalen kunnen gerecycleerd worden, te vergelijken met de site van Umicore in Hoboken. De haalbaarheidsstudie is in het eerste kwartaal afgerond en de raad van bestuur heeft groen licht gegeven voor de plannen, die naar schatting 280 miljoen euro investeringen vergen. Op 16 mei zullen de laatste documenten door de autoriteiten van de deelstaat Zuid-Australië - voor de ondersteuning van de financiering - ondertekend worden.

 

Intussen is ook de strategische denkoefening over de mijnen, deels afgerond. Twee mijnen - Coricancha en Pucarrajo - zijn niet langer kernactiva en 'strategische alternatieven' worden bekeken. Die tweede mijn, overgenomen in 2010, heeft nog altijd geen enkele gram erts ontgonnen. 'De strategische evaluatie blijft verder gaan. Een volgende update daarover is voor de tweede jaarhelft.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren