Zoeken
 
 

Een derde van ontslagen medewerkers Sappi heeft al ander werk


Lanaken, 6 maart 2024
Door de sluiting van papierfabriek Sappi in Lanaken verliezen zo’n zeshonderd mensen hun job. 420 mensen zijn inmiddels ontslagen. Een derde daarvan heeft al ander werk.

Dit blijft uit cijfers van de VDAB . De meeste werknemers kregen meteen een vast contract en bleven tewerkgesteld in Limburg.

Papierfabrikant Sappi in Lanaken kondigde eind vorig jaar de sluiting van haar fabriek in Lanaken aan. In de Limburgse fabriek waren 644 mensen aan het werk. Als reden werd de krimpende papiermarkt aangevoerd, waardoor er sprake is van een overcapaciteit van grafisch papier op de Europese markt. De fabriek verloor door prijsverhogingen klanten aan de concurrent.

 

Tewerkstellingscel 

Om de werkenemers van Sappi naar ander werkt te begeleiden is eind vorig jaar een tewerkstellingscel opgericht. De VDAB werkt daarbij samen met de vakbonden, de gemeente, uitzendbedrijf Randstad en Indufed, de koepel van papier- en kartonverwerkende bedrijven. Elk van de ontslagenen kreeg vanuit de tewerkstellingscel het aanbod om in outplacementbegeleiding te stappen via Randstad Risesmart. Werknemers met een vast contract zijn verplicht in te stappen.


Deze tewerkstellingscel lijkt goed te werken. Na de eerste onslagperiode in januari, waarbij 420 mensen ontslagen werden, hebben 126 al een nieuwe baan gevonden. ‘Zij werken nu bij bedrijven zoals Vandersanden, Profel, Plukon en Farm Frites', zegt Sandra Moranduzzo van Randstad RiseSmart tegen VRT. ‘Enkele tientallen konden ook terecht bij Sappi Maastricht, maar ongeveer zeventig procent bleef wel degelijk in Belgisch-Limburg aan de slag.'

 

Nieuwe vaardigheden aanleren 

Moranduzzo heeft er alle vertrouwen in dat de overige ex Sappi-medewerkers snel aan een nieuwe baan geraken. ‘Zij maken enthousiast gebruik van de begeleidingsuren, onderwerpen zoals leren omgaan met verandering, zelfanalyse en de kanalen naar de arbeidsmarkt zijn gegeerd. De komende tijd gaan wij meer de diepte in tijdens de begeleidingen, op zoek naar mogelijkheden voor her-oriëntatie en up-skilling van vaardigheden.'

De komende maanden volgen er nog vier ontslaggolven.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren