Zoeken
 
 

AVT Europe ontwikkelt zelfrijdend tomatenvoertuig


Hoogstraten, 10 januari 2024
Het “AuTOMAATje” van AVT Europe uit Essen is een van de innovaties die meedingt naar de Best Application Contest 2023 van Siemens.
Sinds de tweede helft van vorig jaar vervoert een zelfrijdende logistieke robot (agv) tomaten tussen de inpakloods en de groenteloods van de groente- en fruitcoöperatie Hoogstraten. Het gaat om een traject van ruim tweehonderd meter.

Voordien werd het intern vervoer gedaan met een elektrische heftruck met kar. 'Maar de heftruck is hiervoor eigelijk niet bestemd en het eentonige werk is ook niet erg uitdagend voor de heftruckchauffeur. Die zouden we elders beter kunnen inzetten', stelt Tom Verdonck, marketingverantwoordelijke van de tomatentelersgroep Tomeco die aan Hoogstraten levert.

De tomatentelers deden inspiratie op in de Belgische havens waar agv's ingezet worden voor het autonome vervoer van containers op de terminal. Voor de bouw en het ontwerp van de agv, AuTOMAATje gedoopt, kwamen ze uit bij AVT Europe uit Essen. Het bedrijf is actief in industriële automatisatie en gespecialiseerd in heavy lift agv's.

  

Binnen- en buitenwerk

De agv laadt en lost zelfstandig en vervoert via een vast traject acht pallets per keer. De combinatie van binnen- en buitenwerk is behoorlijk uniek. ‘Een agv ontwikkelen die buiten kan rijden, is best uitdagend. Je moet hem een stuk robuuster maken, want hij wordt blootgesteld aan regen en zon. Regen is niet enkel schadelijk voor de agv en de inhoud, maar zorgt ook voor een glad wegdek', vertelt Jens Decker van AVT Europe aan Siemens.

Hij vervolgt: 'Vooral de juiste selectie van componenten was belangrijk. Zo meet een regensensor de hoeveelheid neerslag en past op basis daarvan de rijstijl aan om slippen te vermijden. We moesten ook rekening houden met de ondergrond. Die is een stuk minder vlak dan de gladde betonvloer binnen. Het AuTOMAATje kan op alle verharde terreinen rijden en de tomaten zitten veilig ingekapseld.'

 

Nadat de nodige kinderziektes zijn verholpen, functioneert het AuTOMAATje naar behoren. Verdonck: 'De bedoeling is om de robot nog enkele maanden te testen. Mogelijk dat we daarna ook andere logistieke handelingen op deze manier kunnen automatiseren.'

 

Innovatieprijs 

Het AuTOMAATje werd vorig jaar genomineerd voor de 'best application contest', een prijs van Siemens waarmee het innovative digititalisering- en automatiseringstoepassingen in de verf wil zetten. De prijsuitreiking vindt plaatst op de automatiseringsbeurs Indumation in Kortrijk Xpo op 1 februari. Tot 15 januari kan het publiek nog stemmen op de website van Siemens.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren