Zoeken
 
 

Maakindustrie mogelijk minder hard getroffen


29 april 2020
Uit een ledenbevraging door Vlamef, de beroepsvereniging van de Vlaamse KMO bedrijven in de metaalsector, blijkt dat 29 procent van de arbeiders werkloos thuis zit, terwijl bij de bedienden 23 procent op tijdelijk non-actief staat.
De coronacrisis lijkt op basis van dit onderzoek minder verwoestend huis gehouden te hebben in de kleine en middelgrote maakbedrijven dan ledenbevragingen van bijvoorbeeld technologiefederatie Agoria eerder deden vermoeden.

Enquêtes onder de Agoria-leden wezen namelijk uit dat de activiteit in de maakindustrie met 85 procent was afgenomen tussen 20 en 27 maart, terwijl de daling afzwakte naar zeventig procent minder activiteit tussen 7 en 10 april. Vooral grote assemblage bedrijven, zoals Volvo, Audi en Bombardier sloten volledig omdat zij de regels rondom social distancing niet konden waarborgen. Deze bedrijven zijn langzaam weer terug opgestart in de loop van april.

Betalingsmoraal afgenomen

Vlamef-secretaris Johan Van Bosch stelt dat de problemen van de Vlaamse metaalverwerkende kmo's zich niet in eigen huis situeren. ‘Ziekteverzuim, de 1,5-meterregel, bevoorrading mondmaskers: dat alles is slechts van beperkte invloed', zegt hij. Uit de enquête bleek dat de bedrijven meer hinder ondervinden van wegvallen van de vraag en problemen met toeleveranties. ‘En waar klanten blijven bestellen is er bij een derde van onze leden een aanzienlijke tot sterke impact door een verhoogd gebruik aan klantenkrediet', zegt Van Bosch.

Uit de rondvraag van Vlamef kwam verder naar voren dat 65 procent van de respondenten een omzetherstel verwacht tussen september 2020 en maart 2021. ‘Maar één op de vijf van onze leden ziet nog helemaal geen enkel licht aan het einde van de tunnel', besluit Van Bosch.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren