Zoeken
 
 

Automakers willen productie herstarten na paasvakantie


Gent, 8 april 2020
Auteur:
Jerom Rozendaal
Eén van de grootste werkgevers in de Belgische maakindustrie, Volvo Car in Gent, mikt op een herstart van de productie op 20 april.
Dit vertelde woordvoerder Barbara Blomme aan Vraag en Aanbod. Zij wist ook te melden dat andere automotive bedrijven, Volvo Trucks en Audi Brussel, deze datum in hun agenda met een rode stift hebben aangeduid. Hiermee bevestigen de bedrijven een trend die eerder door brancheorganisaties Agoria en Voka werd geconstateerd, namelijk dat de maakindustrie zich langzaam opmaakt voor een postcorona tijdperk.

De datum van 20 april lijkt niet willekeurig gekozen, omdat de strenge anti-coronamaatregelen van de Vlaamse overheid een dag eerder aflopen. Mochten deze maatregelen verlengd worden, zou de heropening van de fabriek wel eens vertraging kunnen oplopen. ‘Wij bekijken het van dag tot dag en volgen de overheidsmaatregelen op de voet. Ik kan daar nu niets over zeggen', zegt Blomme. De toekomst is volgens haar moeilijk te voorspellen. Vorige week mikte de autofabrikant uit Gent nog op heropening op 14 april.

Als gevolg van de coronapandemie werden de 5.800 Volvo fabrieksmedewerkers op 17 maart naar huis gestuurd. De autofabrikant kon de overheidseisen rondom social distancing niet garanderen, een probleem dat zich bij talloze assemblagebedrijven in België voordeed. Ook Audi Brussel, Volvo Trucks, busbouwer VLD, en treinbouwer Bombardier sloten kort na de uitbraak van de coronacrisis tijdelijk hun deuren.

Herinrichting productieproces en werkomgeving

De herinrichting van het productieproces en de aanpassing van de werkomgeving, om zo wel aan de preventiemaatregelen met betrekking tot hygiëne en social distancing te kunnen voldoen, zijn op dit moment volop gaande. Blomme wil daarover niet veel details kwijt, omdat de autobouwer eerst het personeel wil informeren. ‘De gezondheid van de werknemers staat ten alle tijden voorop', benadrukt zij.

Zij wil wel kwijt dat er verschillende onderzoeksteams opgericht zijn die te nemen voorzorgsmaatregelen vormgeven. ‘Deze teams analyseren bijvoorbeeld de werkstations om te zien waar social distancing op welke manier gegarandeerd kan worden', zegt zij. Maar het onderzoeksdomein is veel breder. Alle uithoeken van het bedrijven worden onder de loep genomen. Zo wordt er bijvoorbeeld ook gekeken naar de inrichting en het gebruik van de refter, de rookruimtes en de kleedkamers.

Ook Volvo Truck en Audi in Brussel werken aan een heropstart van hun fabrieken. Dit meldden Vlaamse kranten en wordt door Blomme bevestigd. De woordvoerder benadrukt dat de bedrijfsmaatregelen in nauw overleg met de Belgische autoriteiten worden afgestemd. Ook is er constant overleg met de vakbonden, zodat het personeel op 20 maart ook klaar is om het werk op te pakken. Mogelijk worden de activiteiten eerst gedeeltelijk opgestart.

 

Leveringszekerheid is aandachtspunt

Een ander Volvo-onderzoeksteam brengt in kaart of en hoe leveringen van onderdelen gegarandeerd kunnen worden. Volvo werkt met honderden toeleveranciers van over de hele wereld, waaronder bedrijven in Italië. ‘Voor de coronacrisis hadden we eigenlijk geen problemen met toeleveranciers, maar nu hebben we al een tijd geen beroep op hen gedaan. Het onderzoekteam bekijkt nu of

leveringen van onderdelen ook na de heropstart gegarandeerd zijn', legt Blomme uit. ‘Tot op dit moment lijkt dat er allemaal goed uit te zien. Ik heb geen signalen ontvangen dat daar problemen zouden bestaan.'

volvoDe eerste lading met Volvo's uit China kwam vorige zomer aan in Gent. (Foto: Volvo Car Gent)

Sommige onderdelen komen uit fabrieken van Volvo in China. Vier Chinese fabrieken hervatten een aantal weken geleden de productie, nadat zij omwille van het coronavirus eerder gesloten waren. De onderdelen worden met zeevervoer naar Antwerpen gebracht. Kant-en-klare auto's worden met de trein tussen China en Gent vervoerd.

De opening van de retour spoorverbinding werd een klein jaar geleden gevierd en ging gepaard met veel media-aandacht. De uitbraak van het coronavirus en het Chinese nieuwjaar was eerder dit jaar aanleiding om de wekelijkse spoorverbinding twee maanden te staken. Recentelijk is de dienst weer opgestart.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren