Zoeken
 
 

Vlaanderen steunt gebruik kleine waterwegen


Hasselt , 24 september 2013
Bedrijven die gebruik willen maken van kleine waterwegen voor het vervoer van goederen of materialen, kunnen gebruik maken van een Vlaamse steunmaatregel. Nog tot 30 september 2013 kan er een aanvraag worden ingediend voor de Vlaamse steunmaatregel ter bevordering van het gebruik van kleine waterwegen. nv De Scheepvaart ontwikkelt initiatieven om bedrijven te overtuigen van de talrijke voordelen van de binnenvaart en werkte bovendien enkele steunmaatregelen uit.

De binnenvaart speelt een belangrijke rol in de verdere ontwikkeling van Vlaanderen als logistieke regio en is belangrijk voor de mobiliteit en de veiligheid op de wegen. De doelstelling van de Vlaamse steunmaatregel is de bevordering van het gebruik van kleine waterwegen en aldus het gebruik van kleine schepen. Met de steunmaatregel kunnen bedrijven ondersteund worden die bijkomende volumes via de kleine waterwegen willen vervoeren.

 

Netwerk
Wie met de binnenvaart goederen wil vervoeren, kan in Vlaanderen beroep doen op een uitgebreid en dicht netwerk van kanalen en rivieren. Niet alle waterwegen zijn bevaarbaar voor grote schepen. Ongeveer 40 procent van het netwerk bestaat uit kleine waterwegen. Het aandeel kleine schepen in de binnenvaartvloot daarentegen neemt af. Minister Crevits van Openbare Werken en Mobiliteit wil verladers die toch gebruik willen maken van kleine waterwegen ondersteunen. Wie een nieuwe trafiek wil opstarten op een klasse I of II waterweg, maar dit nog niet deed wegens een meerkost ten aanzien van het wegtransport, kan een aanvraag indienen. Op deze manier zal de binnenvaartsector van een trafiekverhoging genieten.

 

Drie jaar

Onder de steunmaatregel kunnen bedrijven een steunbedrag krijgen uitgedrukt in euro per ton of m³. De hoogte van het steunbedrag is vastgelegd in schijven van tonnages of volumes die bedrijven bovenop het bestaande tonnage of volume zullen gaan vervoeren.  De ondersteuning wordt gedurende drie jaar, halfjaarlijks uitbetaald.

 

In ruil voor de ondersteuning moet het bedrijf jaarlijks een bepaald tonnage of volume via de binnenvaart vervoeren. Dit zogenaamd "verplicht volume" geldt gedurende de ondersteuningsperiode (drie jaar) en gedurende de bestendigingsperiode (drie jaar). Het verplicht volume is het volume dat het bedrijf in de voorgaande vijf jaren gemiddeld via de kleine binnenvaart vervoerde. Deze steunmaatregel valt volledig onder de minimis-regelgeving van de Europese Commissie. Dit betekent dat de totale ondersteuning per begunstigde over een periode van drie jaar maximaal 200.000 euro kan bedragen.

www.descheepvaart.be

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren