Zoeken
 
 

Boeren blokkeren Vlaanderen, Voka waarschuwt voor economische schade


Vlaanderen , 31 januari 2024
'Dit protest brengt verschillende bedrijven en sectoren ernstige schade toe', laat de Vlaamse werkgeversorganisatie VOKA weten in reactie op de wilde boerenacties die deze week uitbraken in Vlaanderen.

Naast VBO en Unizo laat nu ook Voka weten dat het niet tevreden is met het boerenprotest dat deze week losbarstte. Dinsdag werden diverse (snel)wegen en ook havens geblokkeerd. ‘We begrijpen dat er actiegevoerd wordt, maar dat recht moet uitgeoefend worden op een manier die de rest van de economie en samenleving geen schade toebrengt. De protesterende landbouwers viseren doelbewust economische knooppunten om zo veel mogelijk schade te veroorzaken', hekelt gedelegeerd bestuurder Hans Maertens. 

 

Te veel regels

De Vlaamse boeren komen, in navolging van hun Europese collega's, de straat op in onvrede met de regelgeving die de sector in een wurggreep houdt. Directe aanleiding is het stikstofdecreet dat vorige week werd goedgekeurd in het Vlaamse parlement. De boeren zien dit nieuwe decreet als de doodsteek voor de toekomst van de landbouw en argumenteren dat de landbouw wordt opgeofferd ten faveure van de industrie. Voor de industrie gelden andere drempelwaarden voor de stikstofuitstoot dan voor de landbouw.  


Wergeversorganisaties wel tevreden met stikstofdecreet

Het stikstofdecreet werd positiever ontvangen door de werkgeversorganisaties. 'De vergunningenstop die Vlaanderen al maanden in zijn greep hield, is nu voorbij. De stemming van het stikstofdecreet is een moment van immense opluchting. Investeerders en ondernemers hebben weer zicht op voorspelbaarheid en een voldoende mate van rechtszekerheid', zegt bijvoorbeeld Kris Claes, gedelegeerd bestuurder van Voka - KvK Vlaams-Brabant.

De verwachting is dat de boerenprotesten nog zullen aanhouden. De blokkade van de haven van Zeebrugge houdt ook nog aan en op internet circuleerden oproepen van landbouwers om ook sluizen in de haven van Antwerpen te bezetten om zo de scheepvaart stil te leggen.

Als de boeren niet stoppen met hun blokkades, dan is het volgens Voka aan 'de rechtbanken en de ordediensten om het einde van de wilde acties af te dwingen'.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren