Zoeken
 
 

Klein metaalbewerkingsbedrijf Fidomatic kiest bewust voor Yaskawa lasrobot


Sint Eloois-Winkel, 16 september 2013
Vaak wordt gedacht dat de inzet van robots voor laswerk alleen maar interessant is voor langlopende series bij grote bedrijven. Dat dit niet zo is, bewijst het zeven personeelsleden tellende metaalbewerkingsbedrijf Fidomatic in Sint Eloois-Winkel bij Kortijk, waar een lasrobot van Yaskawa wordt ingezet voor het lassen van enkelstuks en kleine series. Een gesprek met Peter Espeel, eigenaar en zaakvoerder van dit innovatieve bedrijf.

‘Tien jaar geleden maakten we regelmatig delen voor een machinebouwer en wilden we aan het laswerk een zekere kwaliteit geven. Omdat we destijds eigenlijk te weinig constructiewerk hadden om zwaar te investeren, werd er een tweedehands lasrobot aangeschaft van het in deze regio gangbare merk Cloos. We hebben met deze robot een lang leerproces doorlopen en daarmee heel goed ervaren wat de voor- en nadelen zijn van het lassen met een robot. Wat belangrijk voor ons was en nog steeds is, is dat we de producten voor een goede prijs zouden kunnen blijven aanbieden, dat de producten conform de eis afgelast zijn op de juiste lastechnische manier, dat de lassen er strak uitzien en dat er geen lassen vergeten worden; dus laswerk van een hoge kwaliteit en esthetisch verantwoord', aldus Espeel.

 

Waarom Yaskawa

‘Onze draai- en freesbanken zijn zeer snel en flexibel te programmeren, waardoor we in staat zijn voor de klant een gegarandeerde levertijd af te spreken. Dit was bij de oude lasrobot, die eigenlijk ook wel aan vervanging toe was, niet mogelijk. Ik ben op zoek gegaan naar een machine die multifunctioneel is, snel omstelbaar, eenvoudig te programmeren, gemakkelijk aan te leren en waarbij een goede begeleiding en ondersteuning van de machineleverancier wordt gegeven', vertelt Espeel. ‘Er zijn vele aanbieders met allemaal zo hun eigen voor- en nadelen, maar de doorslag gaf eigenlijk het volgende: ik heb alle aanbieders een product als proef laten lassen, wat eigenlijk niet te lassen was. Ik heb gekeken wie dit het snelst kon programmeren en wie het product het verste kon aflassen. De keuze was eigenlijk al redelijk ver bepaald, maar dit laatste heeft mij eigenlijk voor Yaskawa doen besluiten. Verder heb ik ook voor ‘mensen' gekozen in combinatie met een goed onderbuikgevoel dat dit de beste keuze was.'

 

Specificaties

Gekozen is voor de zesassige MA 1900 MOTOMAN lasrobot, waarbij het toortspakket door de bovenarm loopt. Dit heeft grote voordelen: de slangen kunnen niet achter obstakels blijven hangen, er zijn geen extra programmastappen nodig om het pakket goed te kunnen positioneren, een kort slangenpakket met weinig draadweerstand waardoor minimale storingen tijdens het lassen optreden, optimale bereikbaarheid van de lastoorts, de slangen zijn aan twee zijden beschermd tegen beschadigingen en de installatie loopt niet vast bij het aflopen van rondnaden.

De installatie is aan de ene zijde voorzien van een vaste Siegmund lastafel van 1 x 2 meter en aan de andere zijde van een zeer flexibele werkstukmanipulator van het type WL-1000, voor werkstukken tot 1000 kg. Verder is de installatie uitgerust met een touchsensor voor het detecteren van het exacte begin van de lasnaad en een zogenaamd ComArc lasnaadvolgsysteem, zodat de robot altijd precies de lasnaad blijft volgen, ook bij vervorming door warmte-inbreng.

 

Als lastechniek is gekozen voor de EWM Alpha Q 352 met waterkoeling, geschikt voor de processen ColdArc, PulseArc, ForceArc en PipeSolutions. De stroombron is geleverd door het lastechnische bedrijf AW-tech uit Roeselare, distributeur van het Duitse merk EWM. Espeel: ‘De lasbron is heel gemakkelijk te bedienen. Er is een interface geplaatst tussen de robot en de lasbron, die toelaat om vanuit de robotsturing de juiste lasparameters te kiezen volgens de toepassing.'

 

Kippenbatterijen

Het in 1965 opgerichte bedrijf heeft zich altijd gespecialiseerd in metaalconstructies. Fidomatic startte oorspronkelijk als fabrikant van kippenbatterijen en draadconstructies, maar in 1995 werd er overgestapt naar toelevering en ontwikkeling en productie van hoogwaardig constructiewerk voor de machinebouw en productiebedrijven in de meest uiteenlopende sectoren.

‘Wij richten ons vooral naar bedrijven waar we een toegevoegde waarde kunnen bieden', zegt zaakvoerder Peter Espeel. ‘Wij kunnen een totaalpakket aanbieden van engineering en productie van onderdelen, tot en met de montage van de gehele machine met inbegrip van de sturing. Daarvoor hebben we een heel gamma aan mogelijkheden: draaien-, frezen, constructiewerk, lassen en samenstellen. Door deze faciliteiten kunnen we voor het seriematige laswerk onze eigen laskalibers aanmaken, zodat we gecombineerde laswerken met verspaning op heel korte termijn kunnen leveren aan onze klanten. Door deze brede differentiatie hebben we eigenlijk nooit last gehad van de recessie. Met aanschaf van de nieuwe Yaskawa lasrobot bieden we onze afnemers nog meer mogelijkheden.' Espeel is zichtbaar tevreden met de gestage groei van zijn bedrijf en de support en de performances van de nieuwe Yaskawa lasrobot. ‘Hiermee kunnen we de toekomst in.'

www.fidomatic.be

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren