Zoeken
 
 

Braziliaanse megaorder: Blommaert haalt jaar werk binnen


Wijnegem, 11 september 2013
Blommaert Aluminium heeft in Brazilië een order voor de levering van 105 aluminium luikenkappen binnengehaald. Ze zijn bestemd voor Braziliaanse binnenvaartbakken die sojaproducten over de Amazone vervoeren. De opdracht levert een jaar werk op.

Het contact is gesloten met een bedrijf uit Manaus dat binnenvaartschepen ontwerpt voor het Amazonegebied, waar steeds meer soja wordt verbouwd. Het bedrijf zocht een oplossing voor het afdekken van de ladingen soja. Dat gebeurt nu met dekzeilen. Na twee jaar onderhandelen mocht Blommaert begin 2013 een prototype leveren. Daarmee kon de lading in enkele minuten worden afgedekt, tegen gemiddeld acht uur voor het afdekken met zeilen. Daarover waren de Brazilianen zo enthousiast dat ze deze zomer 65 systemen bestelden. Half augustus kwamen daar nog veertig systemen bij.

 

‘De leveringen zijn al volop bezig en worden over ongeveer een jaar gespreid, zodat we onze bestaande markten perfect kunnen blijven bevoorraden', zegt directeur Tom Blommaert. ‘We hebben voor de Braziliaanse schepen een bestaand type luik doorontwikkeld, vooral de aandrijving. Het begin dit jaar geleverde prototype voldeed uitstekend en heeft alle testen doorstaan.' De bestelde luiken zijn in eerste instantie bestemd voor nieuwe, rond 2.000 ton metende, binnenvaartbakken.

 

Het investeringsbedrijf Buysse & Partners, dat investeert in Belgische bedrijven met groeipotentieel en ook in niet-beursgenoteerde groeibedrijven in Latijns-Amerika, heeft kortgeleden een participatie van 50 procent genomen in Blommaert Aluminium. De met familiekapitaal opererende investeringsmaatschappij hielp directeur Tom Blommaert bij de onderhandelingen in Brazilië en gaat het bedrijf nu helpen bij het verder internationaal uitslaan van de vleugels. Het Braziliaanse architectenbureau uit Manous fungeert daarbij als exclusieve agent in Brazilië.

 

‘De nieuwe investeerder zal aan de dagelijkse werking van het bedrijf niets veranderen', zegt Tom Blommaert. ‘Ook aan de organisatie wordt niets gewijzigd. Deze samenwerking werd vooral opgezet om de buitenlandse expansie mee te ondersteunen (dus ook in Latijns-Amerika).' Blommaert sluit niet uit dat de nieuwe ontwikkelingen op termijn leiden tot een eigen vestiging in Brazilië. ‘Maar dat is nu niet aan de orde. Het benodigde aluminium is in Manaus twee keer zo duur als in Antwerpen en het bouwen van luiken die in twee minuten hydraulisch openen en sluiten, vereist de nodige vakkennis. We werken de huidige bestelling volledig in Wijnegem af.'

 

Blommaert heeft in Nederland een vestiging in Werkendam. De verkoop van Blommaert scheepsluiken daalde de afgelopen jaren fors door de crisis in de Europese binnenvaart. Door de productie te diversifiëren naar afdekluiken voor landtoepassingen, ving het bedrijf dat omzetverlies ten dele op. Toch daalde de omzet de afgelopen jaren van een piek van 15 miljoen euro in 2009 naar 8,5 miljoen euro in 2012. Met de nieuwe opdracht slaat het bedrijf de weg omhoog weer in.

www.blommaertalu.be

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren