Zoeken
 
 

2024 wordt uitdagend jaar voor de productie-industrie


12 maart 2024
Er zijn op dit moment weinig indicatoren voor een herstel van de productie, omdat de wereldwijde neergang de productie blijft beïnvloeden, maar relatief gezien zou het erger kunnen zijn. Volgens de Interact Analysis Manufacturing Output Tracker (MIO) wordt voor 2025 een zachte landing en tekenen van herstel verwacht.

Dat stelt Jack Loughney, data analist bij Interact Analysis. Hun meting van wereldwijde gegevens en prognoses over industrie en productiemachines geeft aan dat ondanks bemoedigende geluiden van sommige aandelenmarkten, klanten die positiever worden en kleine stijgingen in de inkoopmanagersindexen (PMI's), de productie nog steeds laag blijft en er weinig specifieke indicatoren zijn die wijzen op een algemeen herstel in de wereldwijde productiesector in 2024. Al het huidige optimisme kan misplaatst zijn, want Loughney ziet nog niet de tekenen die duiden op een herstelperiode, ondanks dat het algemene sentiment verbetert. Bovendien zeggen veel industriële economen nog steeds dat er waarschijnlijk een recessie komt.

 

Hoewel er weinig aanwijzingen zijn dat de huidige neergang in de verwerkende industrie op de korte termijn zal afnemen, zal de neergang naar verwachting niet zo erg zijn als eerdere dips en zien de vooruitzichten voor de productie op de langere termijn er veel rooskleuriger uit. De prognoses van Interact Analysis blijven grotendeels ongewijzigd en er wordt een herstel voorspeld halverwege 2025, waarbij de orderintake tegen het einde van het jaar zal verbeteren.

 

Uitdagingen

Adrian Lloyd, CEO van Interact Analysis, beschrijft 2023 als 'een vreemd jaar dat werd gekenmerkt door een verscheidenheid aan structurele uitdagingen (met name verstoringen in de toeleveringsketen), maar dat sterker eindigde dan verwacht.' Hij voegt er echter aan toe dat de groei van de wereldwijde productie in 2024 waarschijnlijk zal worden ondersteund door een groei van 2,4 procent in China (wat lager is dan de historische groeitrend voor het land omdat economische problemen zoals de crisis op de huizenmarkt blijven doorwerken). Daarnaast wordt een lichte krimp voorspeld in de verwerkende economieën van Noord- en Zuid-Amerika (-1,9%) en Europa (-1,0%).


De stijgende inputkosten als gevolg van de hogere inflatie hebben geleid tot rentestijgingen die bedrijven terughoudender hebben gemaakt om te investeren en de consumentenbestedingen hebben beperkt. Kredietverstrekkers worden risicomijdend en veel bedrijven hebben een periode van voorraadafbouw doorgemaakt, of maken die nu door, waarin ze hun voorraden afbouwen. Lage voorraadniveaus zullen na verloop van tijd leiden tot meer activiteit en Interact Analysis verwacht dat de orderintake tegen 2025 zal verbeteren.


Bovendien blijven wereldwijde gebeurtenissen, zoals de oorlogen tussen Hamas en Israël en tussen Oekraïne en Rusland, een schaduw werpen. Het is op dit moment niet duidelijk welk effect het conflict tussen Hamas en Israël zal hebben op de wereldeconomie, hoewel er een risico op escalatie bestaat.

 

Wisselend per sector

 Interact Analysis meldt rooskleurigere vooruitzichten in sectoren als robotica, logistiek en magazijnautomatisering. De vooruitzichten voor 2024 laten een voorspelde groei zien van twintig tot dertig procent in de markt voor mobiele robots, ondanks dat het grotere industriële segment het moeilijk heeft, en de magazijnindustrie vertoont tekenen van herstel na een moeilijk 2023.


Ondertussen lijkt de halfgeleiderindustrie uit de pas te lopen met de productiesector als geheel als het gaat om neergang en wordt er een recordjaar voorspeld met een dubbelcijferige productiegroei, aangewakkerd door de CHIPS en Inflation Reduction Acts in de VS en het huidige enthousiasme voor AI.


De machinebouw heeft moeite om te herstellen, met hoge inflatie en rentetarieven die de stimulans om te investeren temperen na een traag 2023.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren