Zoeken
 
 

Werkloosheid België op hoogste peil in 10 jaar


Brussel, 19 augustus 2013
De werkloosheid in België staat op het hoogste peil in 10 jaar. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van cijfers van de Nationale Bank. België telt nu meer dan 600.000 niet-werkende werkzoekenden, goed voor een werkloosheidsgraad van 8,7%.

In het voorbije decennium lag het werkloosheidscijfer nooit zo hoog als in juni 2013. Dat blijkt uit cijfers van de Nationale Bank. België telde in juni 610.893 niet-werkende werkzoekenden. Dat betekent dat 8,7% van de actieve bevolking zonder werk zat. In vergelijking met juni 2012 is het een stijging van 5%.

 

De traditionele seizoenseffecten liggen deels aan de basis hiervan. In de zomer schroeven veel bedrijven hun aantal werkkrachten immers terug.

 

Europa

In vergelijking met andere Europese landen, doet België het evenwel lang niet slecht. Sinds de start van de crisis in 2008 is de werkloosheid met 1,4 procentpunt gestegen (van 7,3% naar 8,7%). Voor de eurozone als geheel bedraagt dat cijfer 4,4 procentpunt (van 7,7% naar 12,1%).

Opmerkelijk: ook de werkgelegenheid is in België de voorbije jaren toegenomen. Vorig jaar hadden 4,55 miljoen Belgen een baan,  en dat is het hoogste cijfer van het voorbije decennium.

Wat de werkloosheid betreft, doet Vlaanderen het beter dan België als geheel. In juli telde Vlaanderen 235.980 niet-werkende werkzoekenden. Dat komt neer op een werkloosheidsgraad van 7,95%.

 
print deze pagina
 

Reacties (1)

Masanori

Vroeger ijlde de werkloosheid volnegs mij meestal na op het vacaturevolume. Immers, eerst stoppen bedrijven met werven en daarna gaan ze ontslaan. In de afgelopen jaren zijn denk ik meerdere trends die het beeld anders maken: studenten die eerst langer doorstuderen vanwege ontbreken perspectief op een baan, maar nu echt uitgestudeerd zijn, en ook partners van ZZP-ers die eerst niet hoefden te werken maar nu wel moeten werken (en geen baan kunnen vinden). Ook aan het vacaturevolume valt nog wel wat af te dingen, volnegs mij veel meer spookvacatures, meer flex en deeltijdbanen waardoor meer geadverteerd wordt

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren