Zoeken
 
 

Kunststofrecyclaten afzet problematisch


Brussel, 13 augustus 2013
Recuperanten van kunststofafval krijgen meer en meer problemen om hun ingezamelde kunststofstromen en opgeschoonde kunststofgranulaten af te zetten.

Dit stelt Febem, de federatie van de Belgische milieubedrijven. Door een combinatie van een reeks factoren zitten de Belgische en Europese inzamelaars en recuperanten van kunststofafval momenteel in zwaar weer om nog goede afzetmarkten te vinden voor hun gerecupereerde kunststofafval. Nochtans is de recyclage van kunststoffen één van de basisaandachtspunten in het materialenbeleid van de Vlaamse regering en ook in het kader van het Nieuw Industrieel Beleid wordt de recyclage van kunststofafval als een speerpuntsector voor Vlaanderen gezien.

 

De problematiek is te verklaren door enkele elementen. In de eerste plaats legt China strengere controles en steeds meer importbeperkingen op voor kunststofafval. Daar waar tot voor kort vele kunststofafvalstromen naar China konden voor recyclage is de Chinese overheid nu zeer kritisch geworden. Het land wil hiermee bewijzen ook in te zitten met ecologie, maar brengt hiermee nu ook correcte recyclagemogelijkheden in de problemen. Men vermoedt dat de actuele situatie nog maanden zal aanhouden.

 

Zal de recyclage er nog verder kunnen ontwikkelen en zal er nog plaats zijn voor Europees materiaal? De Belgische recuperatiesector heeft vroeger al gewaarschuwd voor deze evolutie en er bij de Europese en Belgische overheden op aangedrongen binnen de Unie zelf voldoende recyclagemogelijkheden te ontwikkelen. Jammer genoeg is de eigen Europese markt vandaag nog geen volledig alternatief. Er zijn de laatste jaren extra mogelijkheden bijgekomen om kunststofafval te recycleren, maar zeker niet in die mate om de volledige Chinese markt te vervangen. Deze ontwikkeling wordt door de Europese en Vlaamse overheid ondersteund, maar heeft nog jaren nodig om echte alternatieven te bieden. Ook zijn er de dalende olieprijzen die het gebruik van primaire kunststoffen interessanter maakt tegenover het gebruik van gerecycleerde granulaten. Febem vraagt dan ook extra maatregelen voor de verdere ontwikkeling van de recyclage van kunststoffen binnen Europa. Kortom: door de moeilijke afzet is er een sterke druk op de prijzen voor kunststofafval. Bedrijven zullen meer moeten betalen om van hun afval af te geraken en verwerkers zullen minder krijgen voor hun recyclaten.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren