Zoeken
 
 

Stadshal Gent opgetrokken uit ‘fout hout’


Gent, 5 augustus 2013
Het werd al lang vermoed dat er verdacht hout op de Gentse stadshal ligt. Een recent advies van de MINA-raad brengt hierover duidelijkheid.

Zij onderzochten de afkomst van het hout en kwamen tot harde conclusies.

 

Enkele citaten uit het advies:

  • "Het eindresultaat: voor de stadshal werd hout gebruikt uit roofbouw op het Afrikaanse regenwoud en dat is toch het tegenovergestelde van wat Stad Gent wilde bereiken met haar beleid".
  • "Het stadsbestuur schermt wel met een CITES-label voor deze houtaankoop, een label voor bedreigde planten- en diersoorten. CITES biedt echter onvoldoende specifieke garanties voor duurzame bosbouw."
  • "Bovendien blijkt een deel van de Afrormosia afkomstig van bossen in RDC waar vermoeden bestaat van wantoestanden tot zware schendingen van mensenrechten. De leveranciers hebben een kwalijke reputatie en "zijn regelmatig betrokken bij illegale houtkap en ernstige sociale conflicten bij de bevolking die tegen deze roofbouw protesteert."

 

De Mina-raad is in haar advies zeer scherp. De Stad ging zwaar in de fout door te aanvaarden dat er voor de stadshal tropisch hardhout werd gebruikt dat in afwijking van het bestek geen FSC kwaliteitslabel had. De adviesraad vraagt een onderzoek naar de rol van aannemer, architect en stadsdiensten in dit verhaal en stelt dat de Stad Gent maatregelen moet nemen om een herhaling in de toekomst te vermijden.

 

De adviesraad is ook van mening dat de Stad Gent haar fout moet herstellen door te zoeken naar een vorm van compensatie bijvoorbeeld door bosherstel in Congo of Kameroen.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren