Zoeken
 
 

Vooruitzichten industriële productie fors negatief


27 september 2023
Het Federaal Planbureau en Oxford Economics hebben hun macro-economische vooruitzichten voor 2023 en 2024 bekendgemaakt. De Belgische economie zal wellicht een recessie vermijden, maar daarmee is al het positieve ook gezegd.

De economische groei ligt in ons land onder het historisch gemiddelde en de industriële productie gaat er zelfs op achteruit, meldt Agoria.

 

In hun recente economische vooruitzichten zijn het Federaal Planbureau en Oxford Economics (OE) niet echt optimistisch over de vooruitzichten voor de economische groei in ons land.

 

Ze gaan er beiden van uit de recessie in 2023 en 2024 zal kunnen worden vermeden. De groei van het BBP zal evenwel rond de één procent liggen. Dat is onder het historische gemiddelde van de laatste 25 jaar dat op 1,5 procent ligt. OE maakt ook vooruitzichten specifiek voor de industriële sectoren in ons land. Te denken valt aan voeding, hout, textiel & kleding, papier, grafische industrie, ijzer, staal & non-ferro, bouwmaterialen, chemie, farmacie, metaalproducten, machinebouw, elektronica & elektrotechniek en transportmiddelen. Voor die industriële sectoren is OE heel wat pessimistischer. Ze verwachten productiedalingen in de industrie van 4,6 procent in 2023 en twee procent in 2024. Deze daling is vooral het gevolg van de forse daling van de productie van de chemische en de farmaceutische producten in ons land.

 

De totale Belgische industrie zou aan het einde van 2024 op een productieniveau uitkomen dat ongeveer tien procent onder het pre-corona-niveau ligt. OE verwacht dat het nog tot 2032 kan duren vooraleer ons land terug het productieniveau dat in 2019 werd bereikt, opnieuw kan realiseren.

 

Paradoxaal genoeg zullen eind 2024 enkel de farmaceutische industrie en de sector van de elektronische componenten in ons land meer produceren dan in 2019. Beide sectoren ondergingen woelige periodes als gevolg van de coronacrisis.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren