Zoeken
 
 

Vlaming ziet weinig in technisch beroep


Brussel, 23 mei 2013
Auteur:
Ruud Peys
De appreciatie voor technisch en beroepsonderwijs ligt in Vlaanderen op bijna het laagste niveau in Europa. Hoewel drie op de vijf Vlamingen stellen een positief beeld te hebben van dergelijke opleiding, heeft toch maar één op de drie een dergelijk school gevolgd of volgen ze die nog.

Dat blijkt uit een rapportage van de Studiedienst van de Vlaamse Regering SVR met als bron een Eurobarometer onderzoek naar technisch onderwijs in de hele EU. De meeste Vlamingen (ruim 80 %) zien best in dat er veel vraag naar technisch-opgeleide mensen is op de arbeidsmarkt en (75 %) dat er ook goede carrièremogelijkheden zijn. Meer dan 80 % is het ook eens met de stelling dat je in technische opleidingen de vaardigheden leert die werkgevers nodig hebben en dat je er goed je brood kunt verdienen. Maar meer dan de helft van de ondervraagde Vlamingen stelt tegelijk dat een technisch vak laag in aanzien staat terwijl in de EU maar een-derde van de ondervraagden dat beweert.

 

Over het beroepsonderwijs in het algemeen is de Vlaming ook zeker positief gesteld. Een overgrote meerderheid denkt dat het een positieve bijdrage levert aan de economie en aan het verlagen van de werkloosheid. Twee op de drie zijn het echter ook eens met de stelling dat dit onderwijs onvoldoende bijdraagt aan het ontstaan van nieuwe kleine bedrijven. Bijna drie op de vijf denkt tenslotte dat jongeren van scholen en adviesbureaus doorgaans voldoende advies krijgen over hun onderwijs- en carrièremogelijkheden.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren