Zoeken
 
 

Ommekeer bij SAPA Aluminium is geslaagd


Lichtervelde, 6 mei 2015
Anderhalf jaar geleden zijn de aluminiumproducenten Sapa en Hydro Extruded Products gefusioneerd. Zo ontstond Sapa, de wereldwijde marktleider voor aluminiumoplossingen.

Het vervolgens geïmplementeerde driejarenplan moest Sapa in de Benelux-landen terug winstgevend maken. Dit ging echter niet zonder ingrijpende gevolgen voor de productielocaties. Maar vandaag blijkt dat de bedrijfsresultaten significant beter geworden zijn en dat de ommekeer geslaagd is. Sapa is bovendien van plan om te investeren om de marktpositie van de onderneming in de Benelux-landen verder te verstevigen.

 

Eind 2013 was de stemming bij Sapa eerder somber. Na de fusies werden de productiesites van Drunen, Harderwijk en Hoogezand, met de reeds bestaande Sapa sites in België (Lichtervelde en Ghlin) en het toenmalige Hydro Aluminium Raeren in Duitstalig België samengevoegd tot de Business Unit Sapa Extrusion Benelux. Deze Business Unit stelt 770 medewerkers tewerk en levert aan meer dan 1500 klanten.

 

Maar deze samenvoeging leidde ook tot een overcapaciteit die gesaneerd moest worden. Zelfs de sluiting van één van de fabrieken werd niet meer uitgesloten. Het strategisch plan voor Sapa Extrusion Benelux voorzag echter in een specialisatie van de diverse productielocaties. Zodoende zou zich Drunen op de verdere mechanische bewerking van aluminiumprofielen (stansen, zagen, frezen, buigen, enz.) concentreren, terwijl de kerncompetentie van de site in Raeren het anodiseren (chemische oppervlaktebehandeling van profielen ter bescherming tegen corrosie) zou worden. In een eerste saneringsfase werd de anodisatielijn in Harderwijk gesloten, waardoor vijftig medewerkers hun baan verloren. In een latere fase werden de mechanische bewerkingsactiviteiten ('fabricating') van Raeren naar Drunen overgebracht, wat tot een reorganisatie van het personeel in Raeren. Het ontslag van negen medewerkers was onvermijdelijk. Gelijktijdig werd een nieuwe strategie voor de commerciële aanpak uitgewerkt.

 

Intussen is de situatie behoorlijk verbeterd. De implementatie van het industrieel plan en de commerciële strategie, alsook systematische kostenbesparingen hebben ertoe geleid dat niet alleen de sluiting van één van de locaties vermeden kon worden. Tegenwoordig realiseren alle sites van Sapa Benelux terug winst en kon het gezamenlijke bedrijfsresultaat substantieel verbeterd worden.

De sleutel tot succes was, volgens de verkoopdirecteur van Sapa Benelux, Sacha Brandt, het feit dat Sapa Extrusion Benelux er door een nog sterkere klantgerichtheid in geslaagd is om de voortdurende prijsdalingen te stoppen en aan de klanten de voordelen van een lokale productie aan te tonen.

Verder zegt hij: 'Een groot deel van de kosten in onze sector zijn de transport- en logistieke kosten, waardoor wij als lokale producent een groot voordeel hebben ten opzichte van import uit Zuid- en Oost-Europa. Bovendien beschikken we over hoog opgeleid en gemotiveerd personeel dat kwalitatief hoogwaardige profielen produceert. Wanneer we erin slagen deze sterkten uit te spelen zijn we als producent die dicht bij zijn klanten staat absoluut competitief. Daar bovenop beschikt Sapa in de Benelux intussen over een breed spectrum aan diverse persen en omvangrijke mogelijkheden voor verdere bewerking van de profielen en oppervlaktefinishing. Deze bieden ons een voelbaar competitief voordeel ten opzichte van kleinere producenten die deze flexibiliteit in capaciteit en knowhow niet hebben.'

 

Vooruitkijkend op de toekomst zegt Sacha Brandt: 'De stevige basis van onze onderneming en het financiële resultaat dat we in 2014 hebben behaald, maakten het mogelijk om verder in ons commercieel netwerk te investeren. We hebben vijf bijkomende verkopers voor de Benelux-regio in dienst genomen. Op die manier kunnen we nog dichter bij de klant staan en onze dienstverlening verder verbeteren om ze op een hoger niveau te tillen. Hierbij volgen we ons driejarenplan, dat wil zeggen sterker inzetten op nichemarkten en exportmarkten, zoals Duitsland en Frankrijk intensiever bewerken.'

 

Bruno D'hondt, Managing Director Sapa Extrusion Benelux, geeft bij deze aanmoedigende resultaten het volgende commentaar: 'Het spijt ons nog steeds dat we de getroffen maatregelen niet konden uitvoeren zonder afscheid te moeten nemen van zeer gewaardeerde collega's. Maar de bereikte resultaten bewijzen vandaag dat deze ingrepen noodzakelijk waren. We realiseren terug winst. Dat was onze eerste ambitie, en daar zijn we samen in geslaagd. Ik wil dan ook van de gelegenheid gebruik maken om alle medewerksters en medewerkers te danken voor hun flexibiliteit en openheid voor verandering, die in wezenlijke mate hebben bijgedragen tot dit succes.'

 

Vooruitkijkend naar de toekomst voegt hij eraan toe: 'Nu komt het erop aan om deze positieve trend te verduurzamen en zo de fundamenten van ons bedrijf terug gezond te maken, opnieuw te kunnen investeren en het voortbestaan van de bestaande productielocaties op lange termijn veilig te stellen. De tot nu toe geboekte resultaten en de vooruitzichten voor de komende maanden stemmen me bijzonder positief.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren