Zoeken
 
 

Fonkelnieuwe pilootgieterij voor gieterijen van de toekomst


Brussel, 15 april 2015
Agoria en het technologisch collectief centrum Sirris hebben op 30 maart in Zwijnaarde een fonkelnieuwe pilootgieterij geopend, goed voor een investering van 550.000 euro (in samenwerking met OCAS en CRM). De installatie zal gebruikt worden door gieterijen en afnemers om aan te leren hoe ‘first time right' gietproducten te bekomen en nieuwe gespecialiseerde gietlegeringen uit te testen.

In ons land wordt er jaarlijks 140.000 ton gietwerk per jaar geproduceerd waarvan de helft voor export. Er werken bijna 3.000 mensen. De wereldwijde vraag naar gietwerk zal in de komende jaren fors toenemen. Sirris en de technologiefederatie Agoria willen de Belgische gieterijen ondersteunen in hun uitgroei naar gieterijen van de toekomst en internationalisering.

 

420 miljoen omzet

Het gaat om bedrijven die met smeltovens en gietvormen metalen onderdelen produceren, op maat. Het kan gaan om kleine onderdelen voor auto's en bouwproducten, maar evengoed enorme grote onderdelen van windmolens op zee. Ook zijn ze gespecialiseerd in precisiestukken voor de elektronische en medische sector. Zo speelt deze sector als toeleverancier een strategische rol in het economisch weefsel. De gieterijsector stelt in ons land ongeveer 3.000 personen tewerk en is goed voor een totale omzet van ruim 420 miljoen euro. Het aantal industriële gieterijen in België bedraagt 38.

 

Voertuigenindustrie

Wereldwijd is er een groeiende behoefte aan gietwerk. Vooral de voertuigindustrie (auto's en trucks) is afnemer. De stijgende levensstandaard in groeilanden en de strenger wordende regelgeving rond energie-efficiëntie in de truckindustrie zijn hierbij de drijvende kracht. Andere groeimarkten zijn de chemische, de voedingsindustrie en energiesector. Belgische afnemers bestellen ongeveer 150.000 ton gietwerk per jaar.

 

Twee nieuwe luchtgietovens

Technologiefederatie Agoria en collectief onderzoekscentrum Sirris verlenen steun aan deze sector en zijn afnemers via allerlei initiatieven. Op technologisch vlak is er nu de investering in twee nieuwe luchtgietovens rond legeringsontwikkeling en procesoptimalisatie. Hybride gietlegeringen, 3D print-technologie voor beperkte en complexe series, topologie-optimalisatie en functie-integratie (smart castings) zijn enkele van de thema's waarronder de experts van Sirris de komende maanden aan de slag gaan.


Uitdagingen

De gieterijsector in ons land staat ondertussen voor enkele belangrijke uitdagingen. De sector heeft het moeilijk om nieuwe jonge medewerkers aan te trekken. De milieuverplichtingen die de verschillende overheden opleggen, wegen zwaar en verhogen de kosten. De productiviteit stijgt, maar de rendabiliteit is fors gedaald sinds de crisis door de hoge druk op de prijzen. Daarom investeren Agoria en Sirris in technologische ondersteuning en opleiding. Het gaat hier om een essentiële sector in de waardeketen van de industrie in ons land. Agoria en Sirris zijn ervan overtuigd dat investeringen in de gieterij van de toekomst nodig zijn voor de doorgroei van deze sector.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren