Zoeken
 
 

Overveld Packaging ontwerpt en bouwt installatie voor verwerking cacaobonen


Hoogerheide, 2 juli 2014
Wat heeft Overveld Packaging Hoogerheide met cacaobonen Tot voor kort eigenlijk niks, totdat het bedrijf tweede helft 2013 van Vollers Belgium N.V. opdracht kreeg om een volautomatische los- en opslaginstallatie voor cacaobonen te ontwerpen en te bouwen in de Antwerpse haven.

Natuurlijk had en heeft Overveld Packaging de techniek in huis voor het op deze manier verwerken en transporteren van grote hoeveelheden bulkgoed zoals aardappelen, wortelen en uien, maar voor cacaobonen  was dat toch nieuw. Het gaat dan ook om een bulkmagazijn van 132 x 60 x 20 meter LxBxH met een volledig geautomatiseerd los-, distributie- en opslagsysteem waarmee circa driehonderd ton cacaobonen per uur kunnen worden verwerkt die met zeeschepen of in bulkcontainers worden aangevoerd.

 

Cacaobonen

Filip Laureys, QA en Technical Manager, vertelt hoe de verwerking van de cacaobonen in zijn werk gaat: ‘Na aankomst van het schip in de haven worden de cacaobonen met een kraan uit de ruimen van het schip gehesen en via een 50-tons trechter en een highspeed transportband naar de opslagcellen in het warenhuis getransporteerd. Onderwijl wordt er elke 20 seconden gewogen in batches van 1.500 - 1.700 kg en wordt er elke 10 ton automatisch een monster genomen. Ook cacaobonen vanuit containers worden op dezelfde manier gelost en verwerkt.'

 

8.000 vierkante meter opslag

Hij vervolgt: ‘Het op 230 palen gebouwde bulkmagazijn heeft door haar speciale constructie een erg hoog beleggingsoppervlak van 8.000 vierkante meter. De cellen zijn opgebouwd uit verplaatsbare betonblokken waarbij de zwevende vloer is voorzien van gasbuizen voor de ontsmetting ter bestrijding van ongedierte (motten en kevers) die mogelijk in de lading kunnen zitten. Vanuit de opslag kunnen partijen cacaobonen wederom gemengd en getransporteerd worden naar speciale vrachtwagens voor verdere distributie. Alle bewegingen in het bulkmagazijn worden gemonitored door middel van een track & trace systeem. Het hele geautomatiseerde transportsysteem is ontworpen en gebouwd door Overveld Packaging en met de bouw ervan werd in oktober 2013 begonnen'.

 

De Overveld Groep

Voor Overveld Packaging, vallende onder de Overveld Groep, welke onlangs haar 50-jarig bestaan vierde, was deze opdracht op het lijf geschreven. Het bedrijf is vertrouwd met turnkeyprojecten op dit niveau. Samen met Overveld Machines worden verpakkings-, weeg- en palletiseermachines, palletiseerrobots, pick & place units, transportbanden, rollenbanen, dozenopzetmachines en complete verpakkingslijnen gebouwd. Daarnaast is er Overveld Techniek, welke naast de toelevering aan de eigen machinefabriek, een eigen technische groothandel vormt voor tal van afnemers in de Benelux. Samen met Overveld Coating heeft de groep alle faciliteiten in huis om dergelijke projecten te ontwikkelen en te bouwen.

 

Vollers Belgium

Vollers Belgium is een van de negen vestigingen van de Vollers Group GmbH & Co KG met het hoofdkantoor in het Duitse Bremen. De groep heeft meer dan 80 jaar ervaring in de opslag, handling en transport van producten als koffie, cacao, thee, metalen en andere hoogwaardige producen. De klant profiteert van klantspecifieke logistieke oplossingen zoals warehousing, distributie, documentatie en douanefaciliteiten, bemonstering, ongediertebestrijding, mengen, weging en bepaling van batchgroottes.Filip Laureys: ‘Wij zijn bijzonder tevreden met de door Overveld gebouwde volautomatische installatie. Er staat nu bij onze vestiging in de Antwerpse haven een los- en distributiesysteem voor cacaobonen, die uniek is in Europa. Hiermee zijn we toonaangevend op dit gebied, zodat we onze afnemers uitsluitend producten van topkwaliteit  kunnen garanderen'.

 

www.overveld.com

www.vollers.com

 

Overveld Packaging ontwerpt en bouwt installatie voor verwerking cacaobonen'
Het door Overveld Packaging gebouwde transport- en verwerkingssysteem voor cacaobonen in de nieuwe opslagloods van Vollers Belgium.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren