Zoeken
 
 

Staalconverter Tata Steel stopt na recordperiode


Ijmuiden (NL), 26 juni 2014
In de nacht van 4 juni is de 'oude' Converter 23 bij Tata Steel in IJmuiden uit bedrijf genomen. Na 40 jaar trouwe dienst met 194.481 ladingen van ruim 300 ton vloeibaar staal is dit ‘staalvat’ aan vervanging toe.

De nieuwe Converter 23 is inmiddels geassembleerd en wordt vanaf de tweede helft van juni geïnstalleerd. Naar verwachting is hij de eerste helft augustus operationeel.

 

De Oxystaalfabriek, in feite de keuken van het staalbedrijf in IJmuiden, beschikt over drie converters, waarvan er twee continu in bedrijf zijn. Dat zijn de grote pannen waarin het staal wordt bereid. Nadat schroot in de converter is gestort, wordt daarop een pan met vloeibaar ruwijzer uitgegoten. Met een zuurstoflans wordt het koolstofgehalte van het vloeibare ruwijzer van 4,5 procent tot onder de 1,9 procent gebracht. Dan heb je vloeibaar staal, dat je kunt vergelijken met een bouillon. De staalmakers van Tata Steel zijn in feite de chefs de cuisines van het staalbedrijf. Door verschillende stoffen in verschillende doseringen aan het staal toe te voegen, maken ze van vloeibaar staal een breed palet aan staalsoorten. Het staal wordt vervolgens tot plakken gegoten, die daarna weer tot rollen worden uitgewalst.

 

De huidige converter 23 stamt uit 1974 en heeft meer dan 180.000 ladingen van 300 ton vloeibaar staal geproduceerd. Tata Steel in IJmuiden is erin geslaagd de levensduur van converter 23 te verlengen van het gemiddelde van 20-25 jaar tot maar liefst 38 jaar.

 

Vijftig lassers

De draagring van de nieuwe converter heeft een gewicht van 185 ton en een diameter van maar liefst 12 meter. De draagring en andere onderdelen zijn gemaakt in Spanje. Alleen al met het aan elkaar lassen van de onderdelen van de converter was een ploeg van vijftig lassers twee maanden lang in de weer. 'De aanschaf van een nieuwe converter is van groot belang voor de stabiliteit van het productieproces in onze staalfabriek', zo stelt Hans van den Berg, directeur Manufacturing Iron & Steel van Tata Steel in IJmuiden. 'Hiermee kunnen wij onze klanten de hoge kwaliteit staal blijven leveren waarmee zij in hun markten het verschil kunnen maken. En dat is dé manier om ervoor te zorgen dat je tot de top van de staalproducenten blijft behoren', aldus Van den Berg.

 

Onderhoudsvriendelijk

Net als zijn voorganger heeft de nieuwe converter 23 een inhoud van 350 ton. De aandrijving en ophanging van de nieuwe converter behoren tot de grootste ter wereld en zijn ontworpen volgens de laatste stand der techniek, waardoor minder onderhoud nodig is. De converter wordt gebouwd door SMS Siemag uit Duitsland. Tata Steel is de op één na grootste staalproducent van Europa en  levert staal aan de bouwsector, automobielindustrie, verpakkingssector, producenten van hijs-, mijnbouw- en grondverzetmachines, de energiesector en de lucht- en ruimtevaartindustrie.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren