Zoeken
 
 

Nyrstar investeert fors in smelterij en sluit zinkfabriek Port Pirie


Balen/Overpelt, 21 mei 2014
Nyrstar heeft samen met Australische partijen afgesproken om voor 338 miljoen euro te investeren in de herontwikkeling van de smelterij in het Australische Port Pirie. De bedoeling is dat de smelterij vanaf 2016 een geavanceerde faciliteit wordt voor het recupereren en raffineren van metalen zoals lood, zink, koper, zilver en goud.

Nyrstar heeft een financieringsovereenkomst gesloten met de Zuid-Australische regering en Australian Export Finance and Insurance Corporation (EFIC). In totaal investeren de partijen 338 miljoen euro (= ca. 514 miljoen AUD) in de herontwikkeling van Port Pirie. Nyrstar's bijdrage daarin bedraagt naar verwachting 68 miljoen euro (ca. 103 miljoen AUD). Naar verwachting kan de smelterij in 2016 in gebruik worden genomen.

 

Nyrstar verwacht dat de bedrijfskosten per ton verhandelbaar metaal in Nyrstar Port Pirie met ongeveer 20 procent zullen afnemen in lokale valuta wanneer het project volledig is afgerond, waardoor ook EBITDA en de vrije cashflow zullen verbeteren. Nyrstar Port Pirie zal naar verwachting jaarlijks een gamma metalen kunnen produceren van ongeveer 250.000 ton verfijnd lood, 40.000 ton zink, 7.000 ton koper en 25 miljoen troy ounce zilver en 100.000 troy ounce goud.

 

Zwavelzuurinstallatie

De investering is hoger dan een eerdere kostenraming van 231 miljoen euro. Dat kan verklaard worden door het feit dat Nyrstar heeft besloten om een nieuwe en grotere zwavelzuurinstallatie te bouwen. Tijdens het haalbaarheidsproces ging Nyrstar na of een derde partij de zuurinstallatie zou kunnen bouwen, managen en exploiteren, maar men kwam tot de conclusie dat het gunstiger zou zijn om dit zelf te doen om zodoende de volledige operationele controle en de bijbehorende marketingvoordelen te behouden. Bovendien weerspiegelt de schatting van 338 miljoen euro de verwachte inflatieverhoging gedurende de uitgaveperiode van het project; deze analyse was tijdens de fase voorafgaand aan de haalbaarheidsfase nog niet geavanceerd genoeg om het bedrag van de inflatieverhoging te bepalen.

 

Zinkproductie in Port Pirie

Gelijktijdig met de Final Feasibility Study (FFS in eerste kwartaal 2014) heeft Nyrstar een kritische evaluate uitgevoerd om de financiële leefbaarheid van de Port Pirie site te verbeteren. De evaluatie wees uit dat de zinkinstallatie op de site sinds 2009 te lijden heeft gehad onder afnemende productievolumes en stijgende kosten, waardoor de fabriek uiteindelijk niet meer leefbaar was. De fabriek is de duurste zinkfabriek in de smeltportefeuille van Nyrstar.


Nyrstar zal de productie van zinkmetaal stopzetten in Port Pirie tegen het einde van juli dit jaar en zal de zink verwerken in de andere smelterijen van Nyrstar. Naar verwachting zal de zinkfabriek tegen het einde van 2015 sluiten. Nyrstar zal samen met de werknemers en hun afgevaardigden op zoek gaan naar de beschikbare bijscholings- en integratiemogelijkheden in andere delen van de Port Pirie smelterij. Deze beslissing zal geen invloed hebben op de algemene Herontwikkeling. De Vennootschap zal proberen om bepaalde onderdelen van de zinkfabriek elders op de site in gebruik te nemen, ofwel en ook binnen de overige smeltactiviteit van Nyrstar.

 

België

Nyrstar Balen/Overpelt maakt deel uit van de Nyrstar Groep, een geïntegreerd mijnbouw- en metaalbedrijf met een leiderspositie op de markt voor zink en lood. Nyrstar heeft mijnen en smelters over de ganse wereld, en stelt meer dan 7.000 mensen te werk. Nyrstar is genoteerd op de NYSE Euronext Brussels, en heeft zijn hoofdkantoor in Zwitserland. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren