Zoeken
 
 

Vlaams onderzoekscluster materialen slaat vleugels uit in Europa


Veldhoven (NL), 22 april 2014
Auteur:
Franc Coenen
Op Materials 2014 presenteerde zich het Materials Research Cluster Gent. Dit samenwerkingsverband van tien instellingen wil de vleugels uitslaan naar Nederland en verder Europa in. Niet alleen met multinationals, maar juist ook met het industriële kmo kan verder onderzoek naar staal en andere metalen worden gedaan.
Tien organisaties hebben zich gevonden in het Materials Research Cluster Gent. Gezamenlijk bieden ze in Gent een heel breed scala aan onderzoeksmogelijkheden, -apparatuur en -technologie en vooral ook expertise aan. 'We delen apparatuur en kennis, waardoor we aan snelheid en aan kracht winnen', zegt Sven Vandeputte, in het dagelijks leven directeur van Ocas, een van de partners in het materialencluster.

 

Focus op metaal

De focus in het aandachtsgebied van het cluster ligt op metaal. Via de shared facilities waarover het cluster beschikt, kan men bedrijven op een breed front bijstaan als het om onderzoeksvragen gaat. Dat kan uiteenlopen van het kortdurend onderzoeken van materialen en structuren tot het karakteriseren van metalen; en van het ontwikkelen van specifieke coatings en zelfs legeringen tot en met het maken van kleine aanloopseries van specifieke legeringen. 'Van eenvoudige zaken en van het diepgaand analyseren van nanostructuren tot en met het onderzoeken van werkstukken van tien ton of meer fundamenteel onderzoek', schetst Vandeputte het scala aan mogelijkheden. Elk van de partners brengt unieke apparatuur en expertise in. Dat maakt het cluster volgens Johan Dedeene, directeur van Clusta, een andere partner, bijzonder. Onderzoek wordt bovendien heel dichtbij de industrie gebracht. En door de nauwe samenwerking hebben bedrijven één aanspreekpunt om tot de kennis van de acht partners door te dringen. Het midden- en kleinbedrijf is daarbij even welkom als de multinational.

 

Maakindustrie komt terug

Een van de achterliggende gedachten achter het cluster is dat de materiaalkennis voor de toekomst beter verankerd moet worden. Sven Vandeputte: 'De maakindustrie komt terug naar West Europa. Daarvoor is het wel belangrijk dat we de kennis verankeren, daarom hebben we het cluster ingebed op de campus van de universiteit in Gent.' De deelname aan Materials in Veldhoven was het eerste optreden in de Nederlandse markt, waar men nadrukkelijk naar kijkt. Het cluster beperkt zich immers niet tot Vlaanderen of België. 'We willen een positie opbouwen in West-Europa, omdat je een kritische massa nodig hebt om al deze activiteiten te kunnen doen', meent Sven Vandeputte. Het overgrote deel van de aanvragen komt al uit het buitenland, onder andere van multinationals. Maar men wil er ook beslist zijn voor het midden- en kleinbedrijf.

Vlaams onderzoekscluster materialen slaat vleugels uit in Europa'
Op Materials presenteerde het Material Research Cluster Gent zich als een one stop shop partner voor de metaalverwerkende industrie. Hier kunnen bedrijven met uiteenlopende vragen op het vlak van metaal terecht. Links Sven Vandeputte, rechts Johan Dedeene.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren