Zoeken
 
 

Staking bij ArcelorMittal in Gent


Gent, 4 maart 2014
Bij ArcelorMittal is een spontane staking uitgebroken in de koudwalserij. De arbeiders gaan niet akkoord met de nieuwe (aangepaste) ontwerp-cao. Dat meldt De Tijd.

De arbeiders van de koudwalserij bij ArcelorMittal Gent - een ploeg van ongeveer 150 mensen - hebben sinds maandag het werk neergelegd uit onvrede met de nieuwe ontwerp-cao. Ook in de staalfabriek zelf werken een dertigtal personeelsleden aan een verminderd tempo. Dat heeft rechtstreeks gevolgen voor de productie omdat een deel van de afgewerkte rollen staal niet kan vertrekken.

 

Vorige week dinsdag torpedeerden de arbeiders van de Gentse staalfabriek het principeakkoord voor de cao 2013-2014. Driekwart van de 3.262 arbeiders bracht zijn stem uit maar 88 procent stemde tegen. De grote knelpunten waren de aanpassing van het stelsel van werkloosheid met bedrijfstoeslag SWT (het vroegere brugpensioen)- zowel financieel als qua leeftijd -, de jaarlijkse prestatiepremie in functie van het geproduceerde staal en de groepsverzekering. De bonden dienden een stakingsinzegging in voor nu donderdag.

 

Maar vrijdag bereikten de vakbonden en de directie toch een nieuw principeakkoord en werd de stakingsaanzegging ingetrokken. In dat akkoord staan betere voorwaarden voor het brugpensioen en de groepsverzekering. Zo werd de leeftijd voor het brugpensioen voor iemand die 20 jaar volcontinu in dag- en nachtshift werkt verlaagd van 57 naar 56,5 jaar. Maar volgens heel wat arbeiders is dat niet genoeg. Aan de brugpensioenvoorwaarden voor dagarbeiders werd volgens de bonden niets veranderd. Ook wil het personeel een hogere prestatiepremie want vorig jaar kregen ze niets omdat er nog geen cao was.

Maandag braken na de informatiesessies over het nieuwe ontwerpakkoord spontane prikacties uit. De vakbonden zeggen de staking te erkennen.

 

Vandaag en morgen zijn nog informatiesessies gepland. Dan zullen alle ploegen geïnformeerd zijn. Op 18 maart wordt over het nieuwe akkoord gestemd.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren