Zoeken
 
 

België maakt inhaalslag op automatiseringsgebied


Utrecht (NL), 18 maart 2024
Auteur:
Jorine van Knippenberg
Als er een plek is waar huidige trends in de markt naar voren komen is het wel tijdens de beurs. De combinatie van TechniShow en ESEF Maakindustrie in Utrecht (NL) bracht de gehele maakindustrie op de been. Vraag&Aanbod sprak met John Verlinden, vertegenwoordiger van Hermle in België en Luxemburg.

Verlinden leidt ons rond op stand, waar aan belangstelling van bezoekers geen gebrek is. Het concept van Hermle is simpel vertelt hij. De basis is een 5-assige simultane freesmachine, die wordt verkocht in verschillende groottes. Uiteraard behoort 3- of 4-assig ook tot de mogelijkheden, maar in de praktijk kiest bijna ieder bedrijf voor 5-assig, gezien het kleine prijsverschil. 

 

Op de stand zijn verschillende automatiseringsopties te zien voor zowel palethandling als producthandling, met onder andere de zelf ontwikkelde automatisch instelbare grijper van 155mm en de redelijk uniek betonnen omkasting bij de HS Flex heavy. Verlinden vertelt dat door andere fabrikanten vaak wordt gekozen voor plaatstaal, maar dit is niet stabiel genoeg, aangezien er hier tot 1200 kilogram per aflegplaats kan worden gestockeerd. Dan is beton geen overbodige luxe.

 

Verlinden ziet de laatste jaren de verkoop van machines in aantallen afnemen, maar de machines die verkocht worden zijn juist steeds uitgebreider, complexer en groter. Dit komt met name doordat er meer vraag is naar automatisering. Verlinden: 'Bedrijven willen meer comfort en gemak, ook de personeelstekorten zorgen voor een grotere interesse in automatisering'. Hij ziet dit met name in België, waar de werkplaats volgens hem nu meegroeit met de vorm van de machines. 'Nederland is toonaangevend op het gebied van automatisering, België heeft nog een hoop in te halen, maar is nu bezig met een flinke inhaalslag.'

 

Hermle verkoopt dus steeds meer complete automatiseringsoplossingen, denk aan de combinatie van een freemachine met een palletwisselaar. Een logische ontwikkeling volgens Verlinden. 'Bedrijven willen steeds meer alles in één keer regelen. Dit zorgt voor veel minder gedoe, omdat alles via één in plaats van meerdere partijen geregeld kan worden. Stel dat er een probleem is waardoor de machine stil staat. Krijg dan maar eens drie verschillende partijen op hetzelfde tijdstip bijeen. Voor dat zover is ben je al een tijd verder en bij stilstand praat je al snel over grote bedragen per dag.'

 

Volgens Verlinden maakt Hermle hier het verschil doordat de service verder gaat dan bij een dealer. Er zijn vijftig technische medewerkers in dienst, waardoor er altijd wel iemand is die expert is op het gebied van het specifieke CAM-pakket van de klant. Daarnaast denkt het bedrijf mee met de klant, bijvoorbeeld door het uitvoeren van freesstudies om te kijken over er tijdswinst behaald kan worden. Maar de beste tip is volgens Verlinden nog wel om de focussen op een niche en daar in uit te blinken.  

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren