Zoeken
 
 

Donkere wolken boven busbouwer Van Hool


Lier, 28 februari 2024
Busbouwer Van Hool uit Lier zit in zwaar weer. Een Nederlandse crisismanager moet een herstelplan uitwerken om het bedrijf met 2.500 medewerkers op de been te houde.n

Er staat een stevige herstructurering op til bij busbouwer Van Hool. De plannen zouden op 11 maart bekend gemaakt worden tijdens een bijzondere ondernemingsraad. Dat meldt zakenkrant De Tijd op basis van meerdere bronnen.

Het herstructureringsplan wordt momenteel uitgeschreven door crisismanager Marc Zwaaneveld die in januari is aangesteld als co-CEO naast Filip van Hool. Zwaaneveld leidde eerder reorganisaties bij Greenyard en Van Gansenwinkel.

 

Collectief ontslag 

‘Wellicht wordt de regeling Renault opgestart', vertelt ABVV-vakbondsman Hans Vaneerdewegh, verwijzend naar de regeling voor collectief ontslag. ‘De werknemers beseffen goed genoeg dat er een herstructurering zal volgen. We weten allemaal dat het vijf na twaalf is.'

 

Christophe Van Audenhove, van vakbond ACLV, merkt in De Tijd op dat Van Hool schulden heeft bij leveranciers en bij de RSZ. De busbouwer geraakte in zwaar weer met de coronacrisis toen de vraag naar touringcars volledig inzakte. Deze klap is het nog steeds niet te boven gekomen. Momenteel is ongeveer een derde van de werknemers van Van Hool werkloos.

 

Order misgelopen 

Eerder dit jaar kreeg het bedrijf een flinke tegenvaller te verwerken toen het Vlaamse vervoersbedrijf De Lijn een order van vijfhonderd bussen plaatste bij het Chinese BYD. De Chinese fabrikant zou sneller en goedkoper kunnen leveren.


De Vlaamse regering houdt de situatie bij Van Hool nauwlettend in de gaten. Met 2.500 werknemers in Lier en 1.300 in Macedonië behoort het familiebedrijf tot de kroonjuwelen van de Vlaamse maakindustrie.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren