Zoeken
 
 

Limburgse bedrijven evalueren: 2023 beter dan verwacht


16 januari 2024
Iets meer dan 4 op 10 Limburgse bedrijven deden het in 2023 beter dan in 2022. Dat aantal ligt heel wat hoger dan een jaar geleden verwacht werd. Voor 1 op 3 was het voorbije jaar slechter dan 2022. Dat blijkt uit de jaarlijkse Outlookbevraging van VKW Limburg en Unizo Limburg.

8 op 10 bedrijven hopen het boekjaar 2023 met winst te kunnen afsluiten en bij 4 op 10 groeide het personeelsaantal. Voor 2024 gaat 1 op 3 ondernemers uit van een beter jaar. Ongeveer 3 op 10 verwachten een slechter jaar dan het afgelopen jaar. In vergelijking met 1 jaar geleden ligt het sentiment globaal gezien hoger, al blijven we qua positivisme ver verwijderd van de pre-coronajaren 2015-2019.

 

Voor 2024 blijven de globale winst- als de personeelsverwachtingen op hetzelfde niveau: 8 op 10 hoopt op winst en 4 op 10 hebben nog aanwervingsambities.

 

Bij de pinken blijven staat centraal in de bedrijfsfocus 2024: de interne organisatie verbeteren, financiële gezondheid bewaren en het business model aanpakken verstevigen hun positie in de top 3. Talent aan boord houden, digitalisering, marketing en marktaandeel vergroten volgen op enige afstand.

Zowel het federale als het Vlaamse beleid worden voor het vijfde jaar op rij gebuisd door de Limburgse ondernemers. In totaal 16 economische beleidsdomeinen worden opnieuw zeer kritisch beoordeeld, waarbij geen enkel domein gemiddeld een voldoende behaalt. Ten opzichte van 2022 zijn er wel enkele lichte stijgers, waarbij vooral het energiebeleid meer appreciatie krijgt.

 

Het minst tevreden zijn de Limburgse ondernemers opnieuw over (het gebrek aan) overheidsefficiëntie, met maar liefst één op drie ondernemers die de overheid hiervoor met een... 0 op 10 quoteren. Ook voor de aanpak van de loonkostenhandicap, de betaalbaarheid van de sociale zekerheid en de belastingdruk zijn er gemiddeld 1 op 4 ondernemers die een quotering van 0 op 10 geven, tekenend voor het gebrek aan vertrouwen en frustratie.

 

Het is dan ook niet verwonderlijk dat de drie domeinen die het slechtst gequoteerd worden voor ondernemers de inzet van de kiesstrijd in 2024 moeten zijn: de verlaging van de belastingdruk, het wegwerken van de loonkosthandicap en een efficiëntere en kleinere overheid staat bij alle sectoren en grootteklassen hoog in de lijst. Bij de kleinere bedrijven vinden we daarnaast ook een hogere prioriteit voor het sociaal statuut van zelfstandigen en de aanpak van de arbeidsmarktkrapte. Bij de grote bedrijven komen ook een flexibelere arbeidsmarkt en het energiebeleid prominent naar voren. De bouwsector hamert extra hard op een vlot vergunningenbeleid.

 

Lees hier meer uitgebreide informatie over de economische evaluatie. 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren