Zoeken
 
 

Waalse staalproducent mag tot 2028 Russisch staal blijven importeren


19 december 2023
De Waalse staalproducent NLMK mag nog tot 2028 staal blijven importeren uit Rusland. Dat is maandag in de Europese Commissie besloten.

NLMK met vestigingen in Clabecq en La Louvière is sterk afhankelijk van geïmporteerde staalplaten uit Rusland. Gesteund door staalproducenten uit Tsjechië en Italië heeft het Europa kunnen overtuigen dat de overgangsperiode te kort is om alternatieven te vinden nadat er een importban op Russisch staal werd geheven als onderdeel van de Europese sancties. '90 procent van deze staalplaten komt uit Rusland en Oekraïne', zegt CEO Ben de Vos in zakenkrant De Tijd.

 

Op zoek naar alternatieven 

De Waalse overheid, die via het fonds Sogepa voor 49 procent eigenaar is van de staalproducent, heeft samen met premier Alexander De Croo (Open VLD) de onderhandelingen gevoerd met Europa. Het wegvallen van de Russische staalplaten zou grote economische gevolgen hebben in Wallonië. Het Waalse bedrijf stelt volgens De Tijd 1.150 mensen te werk en zou goed zijn voor 4.000 indirecte jobs.

 

NLMK krijgt nu een uitzondering op de Europese sancties en krijgt tot 2028 om alternatieven te vinden voor de Russische staalplaten.

 
Russische aandeelhouder 

Over hoe het verder moet met de Russische aandeelhouder in het bedrijf - de Russische oligarch Vladimir Lissine heeft ook 49 procent in handen - worden geen mededelingen gedaan. 'Het zal vandaag iets moeilijker zijn voor de Russische aandeelhouder om in Europa te investeren', zegt De Vos.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren