Zoeken
 
 

Techniekclub voor kinderen moet personeelstekort oplossen


Zwevegem, 5 februari 2014
'Moest elke gemeente, net zoals de muziekschool, een Techniekclub hebben, dan is het knelpuntberoep ‘technieker' gegarandeerd opgelost', stelde Rik Hostyn, coördinator wetenschapscommunicatie Katholieke Hogeschool VIVES, bij de lancering van twaalf Techniekclubs in West-Vlaanderen.

Twee jaar geleden trok Rik Hostyn, wetenschapscoördinator binnen VIVES (Katholieke Hogeschool Kortrijk, onderdeel van de associatie KU Leuven), in zijn gemeente Zwevegem de eerste West-Vlaamse Techniekclub : een buitenschoolse activiteit van elf praktische workshops voor kinderen van 10 tot 12 jaar met een bedrijfsbezoek.

 

Met lokale partnerbedrijven

Met hulp van twee bachelorstudenten die in dit project hun afstudeerwerk maakten en een coördinator voor de workshops, met wat sponsorgeld van bedrijven, overheid en een cheque van 750 euro van ingenieursvereniging ie-net werd de Techniekclub opgezet. Maar Rik Hostyn zat niet stil. Vanuit zijn enthousiasme kon hij twaalf West-Vlaamse gemeenten (Anzegem, Harelbeke, Ingelmunster, Izegem, Kortrijk, Oostrozebeke, Poperinge, Torhout , Waregem, Wevelgem, Wielsbeke en Zwevegem) motiveren om een eigen Techniekclub op te starten. In totaal 380 leerlingen (voor u het vraagt: 19,5 procent meisjes), en op verschillende plaatsen nog lange wachtrijen. Op 28 januari was de officiële lancering en voorstelling aan alle betrokken partijen (overheid, bedrijven, scholen, sociale partners). Ook aanwezig: 3 x 12 lokale partnerbedrijven.

 

Leer techniek leuk vinden

Rik Hostyn: 'Je kan de Techniekclubs vergelijken met de muziekschool. Kinderen gaan in hun vrije tijd naar de muziekschool om hun talent/interesse te stimuleren en om 'cultuur' op te steken.' Zo ook bij de Techniekclub, maar hier draait het om 'technische geletterdheid'. Hiermee leren de leerlingen wat techniek is en ze leren ermee ‘spelen', er belangstelling voor hebben. We geloven erin dat de jongeren  die via deze ‘leuke buitenschoolse clubactiviteiten' kennis maken met techniek, ooit wel aan technologie zullen doen of ze zullen bewust kiezen voor die richting', zegt Rik Hostyn.

(Industrie.be)

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren