Zoeken
 
 

Vlaamse regering bereikt voor derde keer stikstofakkoord


14 november 2023
De Vlaamse regering heeft in de nacht van maandag op dinsdag voor de derde keer een stikstofakkoord bereikt. Werkgeversorganisatie Voka reageert verheugd op het akkoord dat nu omgezet moet worden in een decreet en ondernemers de nodige zekerheid moet verschaffen.
‘De dossiers met vergunningsaanvragen bleven zich de laatste maanden opstapelen. Door de juridische onduidelijkheid werden er geen beslissingen meer genomen waardoor we zijn terechtgekomen in een vergunningenstop, met gigantische potentiële economische schade tot gevolg. De Vlaamse meerderheid neemt nu haar verantwoordelijkheid en biedt een uitweg uit de crisis.'

Zo luidt de reactie van Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, op het stikstofakkoord dat bereikt werd in de nacht van maandag op dinsdag. Het is de derde keer dat de coalitiegenoten tot een akkoord komen in het dossier dat al bijna drie jaar aansleept. Het uitblijven van een decreet heeft grote gevolgen op de rechtszekerheid van ondernemers die bij het ontbreken van een toetsingskader er niet in slagen een vergunning te krijgen of verlengen.


Nood aan rechtzekerheid 

Voka, het Vlaams netwerk van ondernemingen, reageert dan ook op gelucht op het bereikte akkoord. 'Ondernemingen hebben eindelijk weer zicht op een voorspelbaar vergunningenbeleid. Het is nu aan het Vlaams Parlement om nog voor het jaareinde het stikstofdecreet goed te keuren.'


Het nieuwe decreet biedt een kader voor stikstofuitstoot en reductiedoelstellingen tot 2030. Nu al moet de situatie na 2030 worden voorbereid. Voka kan het bereikte akkoord over een aangepaste versie van het voorliggende stikstofdecreet ondersteunen. ‘Het is van cruciaal belang voor de juridische robuustheid, rechtszekerheid en voorspelbaarheid van de vergunningsverlening dat de vergunningsdrempels voor stikstofuitstoot zijn opgenomen in het nieuwe stikstofdecreet. De decretale verankering van de drempelwaarden garandeert de uniforme toepassing en de administratieve werkbaarheid voor vergunningsaanvragers en vergunningverlenende overheden', klinkt het.

 

Weg naar decreet 

De werkgeversorganisatie roept voor een snelle vervolgprocedure tot omzetting naar een decreet. ‘Het akkoord moet nu zo snel mogelijk omgezet worden in een geamendeerd voorstel van het stikstofdecreet zodat dit jaar nog kan worden gestemd op het decreet door de plenaire vergadering van het Vlaams Parlement', klinkt het.

 

Tegelijkertijd roept het de vergunningverlenende overheden op om nu al rekening te houden met het nieuwe decreet en opnieuw vergunningsaanvragen te behandelen zodat de opgestapelde achterstand kan worden aangepakt.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren