Zoeken
 
 

‘Economische werkloosheid stijgt, vacatures blijven openstaan’


8 november 2023
Een op de vijf Limburgse bedrijven heeft economische werkloosheid ingevoerd, vier op de vijf bedrijven krijgen daarentegen hun vacatures niet ingevuld. Deze ogenschijnlijke tegenstrijdigheid blijkt uit de resultaten van Polsslag Ondernemend Limburg (POL) waarmee Unizo en VKW Limburg ondernemersvertrouwen aftoetsen.
Een op de vijf Limburgse bedrijven past tijdelijke werkloosheid om economische redenen toe, bij de productiebedrijven is dit meer dan vier op tien. Een verbetering is niet in zicht. Bijna drie van de tien bedrijven ziet de economische werkloosheid de komende zes maanden nog toenemen.

Opvallend daarentegen is dat ondanks de schijnbaar negatieve economische evolutie vier op de vijf bedrijven hun vacatures niet ingevuld krijgen. 82 procent van de bedrijven ondervindt nog steeds grote moeilijkheden om geschikt personeel te vinden. In 2022 lag dat cijfer precies even hoog. De meeste vacatures staan open in de bouw- en de productiesector.

Het aantal vacatures dat (blijft) openstaan zit op een recordniveau. Dit is volgens Unizo en VKW Limburg nefast voor toekomstige investeringsbeslissingen.'Voor twee op de drie bedrijven betekent het gebrek aan personeel een belangrijke rem op hun noodzakelijke groei.'

Activeren van de beroepsbevolking in Limburg

De werkgeversorganisaties pleiten voor het activeren van niet actieve beroepsbevolking. Met 76 procent ligt de werkzaamheidsgraad lager dan in Nederland en Duitsland waar meer dan acht op de tien mensen werken. Voor het activeren van de beroepsbevolking dragen Unizo en VKW Limburg de volgende oplossingen aan: het verschil tussen bruto- en nettoloon verkleinen, werkloosheidsuitkeringen beperken in de tijd en de algemene verlaging van de werkgeversbijdragen op de lonen.
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren