Zoeken
 
 

Belgische productie van landbouwmachines op recordpeil


17 oktober 2023
In het tweede kwartaal van 2023 haalt de omzet van de Belgische producenten van landbouwmachines opnieuw een heel hoog peil. De enquêtes bij de ondernemingen bevestigen echter dat de conjunctuur aan het vertragen is.

Dat stelt Agoria. Na een record in het eerste kwartaal is de omzet van de Belgische producenten van landbouwmachines in de tweede periode van het jaar teruggelopen. Hoewel de daling 11,5 procent bedraagt, laat het laatste punt op de curve (zie de onderstaande grafiek) zien dat de omzet nog steeds boven het niveau van het vierde kwartaal van 2022 uitsteekt en 63 procent hoger ligt dan het gemiddelde van 2015.

agoria Foto: Agoria

 

Ten opzichte van een jaar eerder blijft het verloop ook bijzonder positief met een groei van 28,5 procent. Bovendien wordt de stijging nog altijd gedeeld door een meerderheid van de ondernemingen in de sector.

 

Opnieuw is een groot deel van deze toename te danken aan hogere verkoopprijzen. Op basis van de gegevens waarover we beschikken, zou deze stijging zestien procent bedragen. De groei van het activiteitsvolume zou op 12,5 procent komen. Dit is nog steeds veel, maar minder dan de groei van twintig procent die in de vorige kwartalen werd opgetekend.


Naar een ongunstige conjunctuur

De recentste enquêtes bevestigen de veranderde tendens in de sector sinds het begin van het jaar. Zo is op Europees niveau de CEMA-barometer verder gedaald. De producenten van landbouwuitrusting zijn van mening dat de sector, na een fase van vertraging in juni, zich in september in een recessie bevindt. De indexcurve heeft haar laagste peil bereikt sinds juli 2020.
 
agoria Foto: Agoria
Alle onderzochte types machines en uitrusting volgen deze tendens en bevinden zich in een vergelijkbare positie, op een dieptepunt in de voorbije drie jaar.

 

Ook de omzetprognoses voor de komende zes maanden zijn verslechterd. In alle landen wordt nu een achteruitgang verwacht.

 

In België wijzen de recentste conjunctuurenquêtes van de Nationale Bank ook op een ongunstige ontwikkeling. Dat geldt om te beginnen voor de bestellingen, die bijna unaniem ongunstig worden beoordeeld. Deze indicator, die eind vorig jaar al op een zeer laag peil stond, is onlangs verder teruggevallen. Vrijwel alle ondernemingen zijn van mening dat de bestellingen onder het peil bij 'normale' conjunctuur liggen.

 

Tegelijkertijd weerspiegelt de verslechterde beoordeling van de voorraad afgewerkte producten grotere moeilijkheden voor de ondernemingen om hun producten te verkopen.

 

Bovendien blijkt uit de vraagvooruitzichten dat op korte termijn geen verbetering moet worden verwacht. Geen enkele van de deelnemende ondernemingen rekent op beterschap in de komende drie maanden. In die context zou de omzet van de sector de komende tijd verder dalen en zou deze ontwikkeling zelfs kunnen versnellen.


 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren