Zoeken
 
 

Welvaart op spel na advies Raad van State over stikstofdecreet


4 oktober 2023
Vlaamse werknemersorganisaties reageren onthutst op het advies van de Raad van State dat gehakt maakt van het stikstofdecreet dat in voorbereiding is. 'Chaos, een feitelijk vergunningstop en gigantische economische schade dreigt’, stelt Voka.

‘Zonder goedgekeurd stikstofdecreet binnen korte tijd dreigt grote chaos: de Vlaamse economie zal geconfronteerd worden met een feitelijke vergunningenstop, tot stilstand komen en gigantische economische schade leiden in alle sectoren in Vlaanderen.' Zo luidt de reactie van Hans Maertens, gedelegeerd bestuurder van Voka, op het advies van de Raad van State over het voorstel van het stikstofdecreet.

 

De Raad van State merkte onder andere op dat het onderscheid tussen landbouw en industrie - stikstofoxiden (NOx) vs. ammoniak (NH3) - ongefundeerd is, evenals de rekentool die de stikstofimpact van een bedrijf becijfert. Het advies van de Raad lijkt aan te sturen op een passende beoordeling bij elke vergunningsaanvraag. Dat is een complex milieuonderzoek dat de impact van een bedrijf op aanliggend natuurgebied onderzoekt.

 

Vergunningenstop  

Het stikstofdecreet, waar nu al twee jaar fel over gedebatteerd wordt, moet het wettelijke kader vormen op basis waarvan vergunningen worden verstrekt. Doordat het kader nu ontbreekt, worden er nauwelijks meer vergunningen verstrekt.

 

Niet opnieuw beginnen 

‘Helemaal opnieuw beginnen met onderhandelen is geen optie', stelt Maertens over het vervolgtraject. 'Dat zou jarenlange vertraging met zich meebrengen en nog meer onzekerheid creëren. De Vlaamse regering moet snel het signaal geven aan ondernemingen en investeerders dat ze het stikstofprobleem onder controle zal brengen. Nu doorzetten met het stikstofdecreet, mits met redelijke en noodzakelijke aanpassingen, is de enige weg vooruit.'

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren