Zoeken
 
 

Vlaamse inbreng bij opening Schweissen&Schneiden in Essen


Essen (DE), 12 september 2023
Na een afwezigheid van zes jaar is maandag de Schweissen&Schneiden beurs in het Duitse Esssen van start gegaan. Onder de aanwezigen op de openingsdag waren tal van Vlamingen en Nederlanders die op zoek waren naar lasgerelateerde machines of technologie of die hun producten en diensten in de verf willen zetten. 

Met achthonderd deelnemers uit veertig verschillende landen behoort  Schweissen&Schneiden, dat loopt van 11 tot 15 september tot de grootste internationale lasbeurzen in de wereld. Tijdens de vorige editie, zes jaar geleden, trok het evenement ruim 55.000 bezoekers. Onder de standhouders deze twintigste editie andermaal grote internationale namen als Lincoln, ESAB, MicroStep, ABICOR BINZEL, EWM, Fronius en Messer Cutting. 

 

Veel van de gerenommeerde namen betreffen Duitse bedrijven. De lasbranche was in Duitsland in 2022 goed voor een totale, directe omzet van 4,1 miljard euro, waarmee het pre-coronaniveau overtroffen wordt. Dat blijkt uit de cijfers die tijdens de opening gepresenteerd werden door DVS - Deutscher Verband für Schweißen (DVS), de Duitse tegenhanger van  het Nederlands Instituut voor Lastechniek (NIL) en medeorganisator van de beurs. Inclusief de toeleverende industrie genereert de sector zelfs een omzet van 25,3 miljard en stelt 429.000 mensen te werk. 

 

van glabeke 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Van Glabeke aan het woord. (Foto: Jerom Rozendaal)

Toch waren het niet allen Duitse namen die het beurslandschap domineerden. Tijdens de openingspersconferentie hield ook Thomas van Glabeke, chief product officer van MX3D een presentatie. Het software bedrijf haalde in 2018 de nationale pers met de opening van een 3D-geprinte brug in Amsterdam. 'Wij ontwikkelen software waarmee lasrobots stukken kunnen printen', vertelt Van Glabeke. Inmiddels is het bedrijf van bruggen overgestapt naar bijvoorbeeld sectoren als automotive waar het alternatieven biedt voor gelaste en gegoten stukken. 

 

Tijdens zijn presentatie stond Van Glabeke stil bij een empellor die gebruikt wordt voor de koeling van een nucleaire reactor in België. 'Degelijke stukken worden traditioneel in Azië gegoten, maar de bouwtekening was verloren gegaan en de levertijd is veel groter', verklaart hij het concurrentievoordeel van het door een robot gelaste stuk. 'Omdat 3D-geprinte onderdelen snel geleverd kunnen worden, kun je spreken van een digitaal magazijn.' 

 

De technologie van MX3D is een van de beloftevolle trends in de laswereld, waar ontwikkelingen momenteel onder andere gestuurd worden door het gebrek aan personeel. 'Digitalisering is daarbij essentieel', verklaart Oliver Kuhrt, CEO van Messe Essen, waarom digitalisering het centrale thema van de beurs was. 


Naast de standhouders trok de lasbeurs in Essen ook tal van bezoekers met plannen om te investeren in lasinstallaties of snijmachines. Op de stand van concurrerende plasmabrandspecialist Microstep horen we van Benelux-verdeler Nic Wouters dat de verkoop goed loopt. 'Na de vakantiedip trekt de verkoop weer aan. Je merkt goed dat we richting jaareinde lopen, bedrijven een goed beeld van hun omzet hebben en eventueel nog investeringen kunnen doen', verklaart de directeur van Wouters Cutting&Welding, die juist een Vlaamse en Nederlandse klant te woord heeft gestaan.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren