Zoeken
 
 

Eurozone geeft impuls aan orders Duitse machinebouw-industrie


30 augustus 2023
In het tweede kwartaal van 2023 ontving de Duitse machinebouw-industrie nominaal drie procent minder orders dan in dezelfde periode vorig jaar. De orders uit Duitslands daalden met elf procent, terwijl de buitenlandse orders met één procent stegen.

Het niveau van de orders daalde in de eerste helft van het jaar in totaal met zeven procent. De binnenlandse orders waren vijftien procent lager dan vorig jaar, terwijl de orders uit het buitenland met vier procent daalden. In reële termen betekent dit een daling van dertien procent.

 

'Aan het eind van het tweede kwartaal was er opnieuw een verrassende toename van het aantal orders, vergelijkbaar met maart,' meldt Wilfried Schäfer, directeur van de VDW (Duitse Vereniging van Machinebouwers). De belangrijkste impuls kwam in het tweede kwartaal uit de eurolanden. De toename van het aantal orders aan het eind van het tweede kwartaal gold zowel voor verspanings- als vormmachines. 'We weten natuurlijk uit ervaring dat het resultaat van één maand geen ommekeer betekent,' vervolgt Schäfer. De schommelingen waren eerder toe te schrijven aan projectactiviteiten, met name aan omvormingstechnologie.

 

Daarnaast zorgen orders uit groeisectoren zoals e-mobiliteit, windenergie, lucht- en ruimtevaart en defensie voor een stijging van de orderontvangsten. De conventionele machinebusiness was daarentegen iets zwakker, omdat kleine en middelgrote klanten onzeker zijn en investeringen uitstellen. De aankoop van machines met kredietfinanciering wordt ook moeilijker door de stijging van de rentevoeten.

 

De omzet bleef stabiel op een hoog niveau. Nominaal groeide hij met 21 procent in de eerste helft van het jaar en reëel met dertien procent. De bezettingsgraad steeg in juli van dit jaar weer licht, van 88,3 naar 90,5 procent.

 

Het orderboek daalt relatief langzaam. 'Daarom blijft de VDW prognose van tien procent productiegroei in het lopende jaar geldig,' concludeert Schäfer. Buitenlandse markten blijven de belangrijkste drijvende kracht en Azië is de enige regio met een positieve balans.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren