Zoeken
 
 

Fusie tussen staalproducenten SSAB en Ruukki op handen


Stockholm (SE) / Helsinki (FI), 22 januari 2014
Auteur:
Gerard ten Bulte
De Zweedse producent van hogesterktestaal SSAB en de Finse staalproducent Rautaruukki (Ruukki) hebben aangegeven te willen fuseren. Via een aandelenemissie krijgt de Zweedse producent 52 procent in handen en de Finse 48 procent.

Dit hebben de raden van besturen van de SSAB AB en Rautaruukki (Ruukki) vandaag aangekondigd. Voor elke Rautaruukki aandeel worden 0,4752 nieuwe SSAB aandelen A en 1,2131 nieuwe aandelen van klasse B aangeboden. De totale waarde van het ruilaanbod bedraagt 10,1 miljard Zweedse kronen (= 1,1 miljard euro). De twee grootaandeelhouders, Industrivarden met een aandeel 18,2 procent in SSAB en Solidium Oy met 39,7 procent van alle geplaatste aandelen in Rautaruukki hebben hun volledige steun aan de voorgestelde fusie gegeven.

 

Synergie 150 miljoen euro waard

De gezamenlijke verkoopcijfers op basis van cijfers uit 2013 bedragen 63 miljard Zweedse kronen (7,3 miljard euro); op de balansen staat een gezamenlijk netto schuld van 21,9 miljard Zweedse kronen (2,5 miljard euro).De voorgestelde fusie zal naar verwachting een aanzienlijke waarde opleveren voor de aandeelhouders. Zo zullen door de synergie-effecten de jaarlijkse kosten met ongeveer 1,4 miljard Zweedse kroon omlaag gaan (150 miljoen euro). Het fusiebedrijf zal zich blijven richten op de productie ne verkoop van een breed aanbod hogesterktestaal, standaard strip- en plaat-producten evenals buisvormige staalproducten.

 

Benelux

Wat het voor België en Nederland zal betekenen is niet bekend. Zowel Ruukki als SSAB hebben een Benelux vestiging in Nederland, in respectievelijk Almelo en Beuningen. Area sales manager van SSAB EMEA Emiel Stienezen (op de foto links) vertelt dat hij ook vanochtend pas is ingelicht, tegelijk met het bericht op de website van SSAB. De tijd zal uitwijzen wat diot voor de Benelux voor consequenties heeft. ‘De nieuwe naam van het fusiebedrijf zal SSAB worden en de verwachting is da de fusie eind april, begin mei is afgerond. Dit hangt nog wel af van de opstelling van de mededingingsautoriteiten en aandeelhouders', vertelt Stienezen.

 

Voorraden

SSAB heeft voorraden liggen in Maastricht en Antwerpen. De staalproducent levert zowel warmgewalste, koudgewalste bandplaten als kwartoplaten . Het bedrijf levert daarnaast ook verzinkt en gecoat plaatmateriaal en sinds kort ook buizen- en profielen.


Peter Scherf, country manager van Ruukki Almelo was voortdurend in gesprek en hebben we om die reden niet kunnen spreken. Ruukki is een Finse staalproducent, genoteerd aan de beurs van Helsinki onder de naam Rautaruukki Oyj, die zich richt op verbruikers van hogesterktestaal, slijtsterk staal en staal geschikt voor lasersnijden. De Nederlandse en Belgische markt wordt ‘bewerkt' vanuit Almelo met distributeurs Douma (Sneek) en Galavano Metaal (Eindhoven).

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren