Zoeken
 
 

Verslechtering in zicht voor Belgische producenten van textielmachines


13 juni 2023
De omzet van de Belgische producenten van textielmachines bleef aan het begin van het jaar op een hoog peil. De laatste maandelijkse enquêtes bij de ondernemingen in de sector bevestigen echter een verslechtering van de conjunctuur zo stelt Agoria.

In het eerste kwartaal van 2023 leunde de omzet van de Belgische producenten van textielmachines aan bij de omzet die eind vorig jaar werd opgetekend. Hij kwam ook dicht bij het peil een jaar geleden, zij het toch 1% minder. Deze neerwaartse trend breidt zich uit in de sector aangezien een op de twee ondernemingen het minder goed doet dan een jaar geleden. In het voorgaande kwartaal noteerden zeven op de tien ondernemingen nog groei.

 

Uit de informatie over de geleverde hoeveelheden waarover we beschikken, blijkt dat de stijging met zo'n 10% van de verkoopprijzen de daling van het activiteitsvolume vrijwel volledig heeft gecompenseerd. Net als in het voorgaande kwartaal verhult de prijsstijging de daling van de geleverde volumes.

 

Conjunctuur verslechtert

De negatieve signalen in de recente enquêtes bij de ondernemingen worden halverwege het jaar bevestigd. De conjunctuuromgeving van de Belgische producenten van textielmachines lijkt ongunstiger dan begin 2023:

 

  • In mei vinden ruim drie op de vier ondernemingen dat de bestellingen onder het peil bij een 'normale' conjunctuur liggen. Volgens de andere ondernemingen sluiten ze aan bij dat peil. Het is meer dan twee jaar geleden dat deze indicator nog zo ongunstig was.
  • Wat de vraagvooruitzichten op korte termijn betreft, wordt geen verandering vastgesteld t.o.v. de voorbije acht maanden. Zo'n zes op de tien ondernemingen verwachten een stabilisatie, de overige een terugval.
  • Ook de indicator van de werkgelegenheidsvooruitzichten is gestabiliseerd. Na een sterke achteruitgang tussen december en februari heeft hij zich enigszins hersteld. Sinds drie maanden verwacht ongeveer 40% van de deelnemende ondernemingen een afname van het personeelsbestand. De meeste andere hebben het over een stabilisatie en een minderheid (+/- 10%) denkt aan een toename.
  • In die context en rekening houdend met de bestellingen en het productietempo denken de ondernemingen in mei 2,7 maanden gegarandeerde bedrijvigheid voor zich te hebben. Dit cijfer ligt nu duidelijk onder het langetermijngemiddelde.

 

 

Samengevat: De conjunctuur van de Belgische producenten van textielmachines neigt naar een verslechtering. De bedrijvigheid zou de komende maanden sterker kunnen inzakken.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren