Zoeken
 
 

Belgische bouw kampt met loonhandicap


Brussel, 15 januari 2014
In december 2013 vond de algemene vergadering plaats van Agoria's business community ‘Building Technology'. Centraal tijdens het evenement stonden de conjunctuur en de economische vooruitzichten in Europa en in België, in het bijzonder in de bouwsector.

Alles samen genomen was 2013 een slecht jaar. Hoewel een groei van 0,2 procent werd opgetekend, blijft dit een historisch laag cijfer. Verwacht wordt wel dat het in 2014 iets beter zal gaan. Het Planbureau rekent voor 2014 op 0,9 procent groei. Dat is echter nog altijd minder dan 1,5 procent, dat is het punt waarop de groei een positieve invloed begint te hebben op de werkgelegenheid. In een ‘voorzichtig maar realistisch' scenario zou de groei tegen eind 2014 moeten zijn opgelopen tot iets meer dan 1 procent.

 

Stabilisatie

De ondernemingen van de business community Building Technology van Agoria zien tekenen van beterschap. Wat de bouwsector in het algemeen betreft, gaan we naar stabilisering van de barometer, zij het nog altijd op een relatief laag niveau. De analisten verwachten de komende maanden geen grote ontwikkelingen. Een van de manieren om de huidige situatie te verbeteren zou zijn dat België de concurrentiepositie en productiviteit verbetert. Vooral de loonhandicap zou moeten worden verkleind, wat bij Agoria hoog op de agenda staat. Ten opzichte van de drie buurlanden (Frankrijk, Duitsland en Nederland) bedraagt die handicap 16 procent, voor de industrie loopt het verschil zelfs op tot 20 procent.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren