Zoeken
 
 

Volvo levert elektrische trucks met fossielvrij staal


30 november 2022
Als eerste vrachtwagenfabrikant is Volvo begonnen met het gebruik van fossielvrij staal in zijn vrachtwagens. De eerste elektrische trucks met fossielvrij staal worden nu aan klanten geleverd.
In september van dit jaar begon Volvo Trucks als eerste wereldwijde vrachtwagenfabrikant met de serieproductie van zware elektrische trucks van 44 ton. Sommige van die elektrische trucks zullen ook de eerste trucks ter wereld zijn die gebouwd zijn met fossielvrij staal.

 
Netto-nul-emissie 

'Onze weg naar netto nul-uitstoot omvat zowel het fossielvrij maken van onze voertuigen tijdens het gebruik, als het op termijn volledig vervangen van het materiaal in onze trucks door fossielvrije en gerecyclede alternatieven', zegt Jessica Sandström, Senior Vice President of Product Management bij Volvo Trucks.


Het fossielvrije staal wordt geproduceerd door de Zweedse staalfabrikant SSAB en wordt gemaakt met behulp van een nieuwe technologie met fossielvrije elektriciteit en waterstof. Het resultaat: een aanzienlijk lager klimaateffect en een belangrijke stap naar een waardeketen met netto-nul-emissies.

Tot de klanten die fossielvrij staal in een aantal van hun elektrische vrachtwagens zullen hebben behoren Amazon, DFDS en via het transportbedrijf Simon Loos, Unilever. 

 

Het eerste met waterstof geproduceerde staal wordt gebruikt in de framerails van de elektrische truck, de ruggengraat van de truck waarop alle andere hoofdcomponenten zijn gemonteerd. Naarmate de beschikbaarheid van fossielvrij staal toeneemt, zal het ook in andere onderdelen van de truck worden gebruikt.

 

90% gerecycled 

Tegenwoordig is ongeveer 30% van de materialen in een nieuwe Volvo-truck afkomstig van gerecyclede materialen, laat het bedrijf weten. 'Bovendien kan tot 90% van de truck aan het einde van zijn levensduur worden gerecycled. Fossielvrij staal wordt een belangrijke aanvulling op het traditionele en gerecyclede staal dat in Volvo's trucks wordt gebruikt.' Volvo Trucks zet zich in voor de overeenkomst van Parijs over klimaatverandering en wil uiterlijk in 2040 de uitstoot van broeikasgassen in de hele waardeketen netto nul hebben.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren