Zoeken
 
 

Galloo heeft verarmd uranium onder controle


Oostende, 24 december 2013
Het verarmd uranium, afkomstig van de twee gesloopte Boeings in Oostende, staat onder toezicht van het Federaal Agentschap voor Nucleaire Controle (FANC) en het controlebureau Controlatom. Dat communiceert het verwerkingsbedrijf Galloo gisterenavond. Zij sloopten de afgelopen weken de Boeings.
Risico voor de omgeving en de gezondheid van werknemers en omwonenden is onbestaand. Vorige vrijdag leidde het FANC een onderzoek naar licht-radioactieve onderdelen die afkomstig waren uit de Boeings. ‘Wij kochten de toestellen aan met de garantie dat de voorbereidende fase correct was uitgevoerd en afgerond', reageert gedelegeerd bestuurder Jan Vandeputte. ‘De toestellen waren volgens het contract vrij van radioactief materiaal, olie en kerosine.'

 

Waarschuwing

Echter, uit een eigen controle bleek een van de vrachten een waarschuwing te geven en werd de gebruikelijke procedure, namelijk de vracht isoleren, in gebruik genomen. De stukken werden terug naar Oostende gebracht, naar de verkoper van de Boeings, waar ze onder toezicht staan van het FANC. ‘Op geen enkel ogenblik is er ballast zoek geraakt', zo gaat Vandeputte verder.

 

Uranium

Uit een bijkomend onderzoek van het FANC bleek ook dat er nog onbeschadigde stukken verarmd uranium aanwezig waren. ‘Ook deze stukken waren al apart gestockeerd en we wachten nu op verdere afhandeling door Controlatom, een erkend en onafhankelijk controlebureau voor ioniserende straling. Gezien de onderdelen onbeschadigd waren, zijn er geen radioactieve deeltjes vrijgekomen. Risico voor de omgeving en de gezondheid van werknemers en omwonenden is dan ook onbestaand', zo concludeert Vandeputte. (Belga)

www.galloo.com

 

Galloo heeft verarmd uranium onder controle'
Het verarmd uranium, afkomstig van de twee gesloopte Boeings in Oostende, staat onder toezicht van het FANC en het controlebureau Controlatom.
1/1
 
 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren