Zoeken
 
 

Buitenlandse investeringen in maakindustrie leveren 2.359 jobs op


14 juni 2022
Dankzij buitenlandse investeringsprojecten in ons land groeide de werkgelegenheid vorig jaar met 6.968 banen. Daarvan werden er 2.359 gerealiseerd in de maakindustrie.

Ons land lijkt een magneet voor buitenlandse investeerders. Vorig jaar werden er 245 investeringsprojecten gerealiseerd, wat neerkomt om een stijging van 8 procent ten opzichte van 2020. Dit blijkt uit de studie 'Barometer van de Belgische Attractiviteit' van bedrijfsadviseur EY. 

 

Na de tumultueuze COVID-jaren 2019 en 2020 weerspiegelt het rapport, dat jaarlijks wordt uitgegeven, een wereld die langzaam herstelt van de gevolgen van de wereldwijde pandemie. Over het geheel beschouwd zag Europa een toename van het aantal buitenlandse investeringsprojecten (DBI) met 5% ten opzichte van 2020, met een totaal van 5.877 projecten. Dit cijfer is bemoedigend, ook al blijft het 12% onder het recordniveau van 2017.

 

België doet het beter dan het Europese gemiddelde met een stijging van 8% in DBI-projecten, met een totaal van 245 investeringsprojecten. Deze buitenlandse investeringen hebben in 2021 6.968 banen gegenereerd, wat neerkomt op een groei van 37% ten opzichte van vorig jaar. Net als in de voorgaande jaren werden de DBI-prestaties van België vooral gedreven door nieuwe projecten. Van de 245 projecten was 80% nieuw.

 

Vlaanderen koploper 

Binnen België kijken buitenlandse investeerders vooral naar Vlaanderen. 141 of ruwweg 60% van de investeringen die ons land aantrok, werden in het Vlaams Gewest gerealiseerd. Het Brussels Gewest trok er 58 naar zich toe, het Waals Gewest - met vooral Franse investeerders - 46. Opgesplitst naar sectoren werden de meeste buitenlandse investeringen gedaan in de logistieke sector (65), de maakindustrie (50) en de verkoop en marketing (45).

 

Als we inzoomen op de banencreatie, dan steekt de maakindustrie er met kop en schouders bovenuit. In deze sector werden vorig jaar door de buitenlandse investeringsprojecten 2.359 jobs gecreëerd, tegen 1.881 in de logistiek en 533 in de verkoop en marketing.


Het volledige rapport 'Barometer van de Belgische Attractiviteit' kan hier nagelezen worden.

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren