Zoeken
 
 

Bouwbedrijven stellen investeringen uit door prijsstijgingen en leveringsproblemen


Brussel, 31 mei 2022
Door de prijsstijgingen van bouwmaterialen en leveringsproblemen stellen ruim 4 op 10 bouwbedrijven hun eigen investeringen uit. Dat blijkt uit een bevraging van Bouwunie bij 382 kmo-bouwbedrijven naar aanleiding van Batibouw, de bouwbeurs die vorige week plaatsvond.

‘De situatie begint te wegen op onze bouwbedrijven', becommentarieert gedelegeerd bestuurder van Bouwunie Jean-Pierre Waeytens de restultaten van de rondvraag. Uit deze rondvraag bleek onder andere dat bedrijven hun investeringen uitstellen door prijsstijgingen van bouwmaterialen en leveringsproblemen.

 

‘Natuurlijk hebben de prijsstijgingen een impact op al wie wil bouwen of verbouwen. Maar mensen vergeten dat ook de aannemers zelf slachtoffer zijn in dit verhaal. Wanneer klanten projecten uitstellen of zelfs annuleren, heeft dat invloed op de rentabiliteit van onze bouwbedrijven. Met dus alle gevolgen van dien. Het is logisch dat de bouwbedrijven voor hun eigen investeringen nu wat de kat uit de boom kijken. Maar op langere termijn moeten bedrijven blijven investeren en innoveren om overeind te blijven.'

 

Uit de enquête bleek ook dat bouwbedrijven steeds meer moeite hebben hun uitstaande facturen te incasseren omdat meer klanten in financiële moeilijkheden geraken door de stijgende kosten. Zo zeggen 6 op 10 bouwbedrijven dat ze meer dan vroeger te maken krijgen met laattijdige betalingen of zelfs wanbetaling. Bouwunie doet hierom een oproep aan de banken tot meer flexibiliteit voor klanten die er een lening hebben voor een renovatie of nieuwbouw. Ze stelt voor dat banken de aannemers rechtstreeks en per factuur betalen en om de opnametermijnen voor de ontleners kosteloos te verlengen om ze zo meer zuurstof te geven.

 

De huidige situatie maakt klanten duidelijk onzeker. Zo krijgt de helft van de bevraagde bouwbedrijven minder aanvragen voor nieuwe projecten. Daarnaast vragen steeds meer klanten om het project uit te stellen, te wijzigen of zelfs te annuleren. Als dit zo blijft verder duren, vreest 1 op 10 bouwbedrijven voor onvoldoende werk in de nabije toekomst. ‘Bouwunie begrijpt dat klanten projecten uitstellen of wijzigen, maar benadrukt dat de prijzen niet onmiddellijk zullen dalen, wel eerder stabiliseren. Wachten heeft dus weinig zin. Bovendien moet je een duurzame en energievriendelijke renovatie of nieuwbouw zien als een investering in de toekomst. Hoe sneller je investeert, hoe sneller je minder energie verbruikt en dus minder betaalt', klinkt het.

 

Meer flexibiliteit bij de banken

'Heel wat werven en werken lopen vandaag door leveringsproblemen vertraging op', vervolgt Bouwunie. 'Hierdoor geraken bouwheren die hiervoor een lening hebben lopen in de problemen. Zij kunnen het ontleende saldo door de vertraging namelijk niet binnen de vooropgelegde termijn opnemen, waardoor ze bijkomende kosten hebben bij de bank.'

 

De belangenvertegenwoordiging stelt voor om de opnametermijnen kosteloos te verlengen, om de bouwheren te ontlasten. Daarenboven oppert ze dat banken aannemers rechtstreeks betalen en niet langer via de vrijgave van schijven aan de bouwheer. Zo kunnen de bouwbedrijven sneller over hun gelden beschikken. Om te vermijden dat ook de bouwbedrijven lang moeten wachten op hun geld, is Bouwunie voorstander om de betaling te doen per factuur en niet per gegroepeerde factuur. ‘Nu wacht de bank vaak tot ze een aantal facturen heeft om een schijf vrij te geven. Maar op die manier moeten bouwbedrijven langer op hun geld wachten. Per factuur betalen, lost dat probleem op', aldus Waeytens.

 

 
print deze pagina
 

Reacties

Er zijn nog geen reacties op dit artikel.

Hier kunt u een reactie plaatsen bij het bericht .
Uw e-mailadres zal niet op de website worden getoond.
Uw naam *
Uw E-mail *
Uw bericht *
 
 

Nieuws

 
 
 

Focus op bedrijven

meer...
Links Rechts
 
 

Uw product of dienst in de kijker?

Redenen om te adverteren:
   
 1. 
Onafhankelijke site en nieuwsbrief met een unieke redactie
 2. 
Bereikt brede doelgroep door verspreiding in gehele maakindustrie
 3.  Verzekert u van doeltreffend bereik bij duizenden zaakvoerders, productie- en aankoopverantwoordelijken
 4.
U kunt zich met een aantrekkelijke korting ook in de Nederlandse maakindustrie profileren